מה הוא מזון מעובד

בתקופה האחרונה מדברים הרבה על מזון מעובד.

אז מה הוא מזון מעובד?דיאטת כריכים

זהו בעצם כל מזון שבצורה כלשהי עבר שינוי לעומת המצב הטבעי שלו. מחלקים מזון ל-4 קבוצות בהתאם לרמת העיבוד, לפי השיטה המקובלת כיום – NOVA food classification system.

קבוצה 1 – מזון לא מעובד או מעובד מינימלית (Unprocessed or “minimally processed” foods) –  מזון מקבוצה זו יכול להיאכל טרי או להיות מעובד בלי הוספת חומרים נוספים. לדוגמה, ירקות ופירות טריים, דגנים טבעיים (לא דגני בוקר), קטניות, בשר ודגים לא מעובדים .

קבוצה 2 – מרכיבים קולינריים מעובדים (Processed culinary ingredients), כולל מלח, סוכר, ושמן וחומרים נוספים, כמו חומרים משומרים, צבעי מאכול וכו’.

קבוצה 3 – מזון מעובד  (Processed foods) –  תוצאת הערבוב של קבוצה 1 וקבוצה 2. קבוצה זו כוללת לחם, יין, ירקות משומרים קפואים, חלב, גבינה, מזון משומר.

קבוצה 4 – מזון אולטרה מעובד (Ultra-processed foods) – אין הגדרה מדויקת אחת, אבל אפשר להכניס לקבוצה זו מזונות שעברו תהליכים תעשייתיים ולא תעשייתיים משמעותיים, כמו הידרוגניזציה, הידרוליזה, מיצוי, טיגון, או שינוי משמעותי של הצורה הטבעית (לדוגמה, קורנפלייקס ודגני בוקר נוספים).  בדרך כלל מזון אולטרה מעובד מכיל מספר מרכיבים כמו צבעי מאכל, חומרי טעם, חומרים מתחלבים, חומרים משמרים, מחזקי טעם ועוד. חומרים אלה, מוספים בדרך כלל במטרה ליצור מזון טעים מאוד, קל להכנה או מוכן (ready-to-eat or ready-to-heat). הוא גם יכול להכיל כמויות גדולות של סוכר, מלח ושומן. דוגמאות נוספות למזון אולטרה מעובד: לחם לבן ודברי מאפה מקמח לבן ותוספים שונים, משקאות ממותקים, מרקים ואטריות אינסטנט, חטיפים, קינוחים תעשייתיים, נקניקים ונקניקיות ועוד.

האם כל מזון מעובד הנו בהכרח רע?

מתברר שלא.

מזון מעובד “טוב”

חלב – עובד פסטור כדי להרוג חיידקים והומוגניזציה כדי למנוע הפרדת שומן. חלב דל שומן מומלץ על ידי אירגוני בריאות בין לאומיים לכל מי שלא סובל לאי סבילות ללקטוז ומאלרגיה לחלב.

ירקות ופירות קפואים, כאשר אינם מכילים מיץ, סוכר מוסף וסירופ, שומרים על הערכים התזונתיים בדומה לפירות וירקות טריים. גם יקרות משומרים יכולים להיחשב כמזון מעובד “טוב” משום שלא מוסיפים כיום חומרים משמרים ומלח משמש כחומר משמר.

דגים קפואים, סלמון וטונה משומרים, פירות יבשים טבעיים,  אגוזים/שקדים/קשיו וכו’ קלויים, לחם  מקמח מלא.

 

מזון מעובד “רע”

מזון המכיל שומני טראנס, כמויות גדולות של שומן, מלח וסוכר, וחומרים נוספים, כמו ניטריטים, צבעי מאכל לא טבעיים ועוד. מזון זה ברב המקרים לא בריא.

כדאי להימנע: בשר מעובד (נקניקים, נקניקיות וכדומה), דגני בוקר המכילים הרבה סוכר, עוגות ועוגיות, מוצרים מוכנים מדגים ובשר (מקלות, פיש אנד צ’יפס, בשר משומר), צ’יפס, חטיפים מתוקים ומלוחים, שימורים המכילים כמויות גדולות של מלח, וכו’ (ראה קבוצה 4).

 

חשוב להבין את המשמעות של מזון מעובד.

לדוגמה, ירקות קפואים נמצאים תאורטית בקבוצה 3, ואילו טריים בקבוצה 1, אבל הם לא נבדלים מהותית בערכם התזונתי.

ההמלצות ממני: תאכלו יותר ירקות, מוצרי חלב רזים, סוגי בשר ודג לא מעובדים, דגנים (כולל לחם מקמח מלא) מלאים, קטניות, תעשו פעילות גופנית, תשמרו על משקל סביר ואל תעשנו.

 

יש לכם שאלות? רוצים לשפר את בריאותכם ובריאות ילדכם?
הינכם מוזמנים לפנות לדר’ אולגה רז ולהירשם לקבוצות או לייעוצים אישיים. שנו את החייכם: 054-6603800 או 03-6094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.

 

מקורות:

Eurídice Martínez Steele et al. Ultra-processed foods and added sugars in the US diet: evidence from a nationally representative cross-sectional study. BMJ, 2016;6:3

Monteiro CA, Levy RB, Claro RM, et al. A new classification of foods based on the extent and purpose of their processing. Cad Saúde Pública 2010;26:2039–49. Moubarac JC,

Parra DC, Cannon G, et al. Food Classification Systems Based on Food Processing: significance and implications for policies and actions: a systematic literature review and assessment. Curr Obes Rep 2014;3:256–72

Neff R, Monteiro CA, et al. Ultra-processing and a new classification of foods. In: Neff R, ed. Introduction to US food system. Public health, environment, and equity. San Francisco: Jossey Bass A Wiley Brand, 2015:338–9.