בכל השנה ובקיץ בפרט כיף ומהנה לצרוך ירקות מכל הסוגים ובכל צורות ההכנה : ירקות טריים/ מוחמצים /מבושלים/אפויים/מרקים.
מי נחשב לירק? המגוון עצום : עגבניות, פלפלים, מלפפונים, קישואים, חצילים, פטריות, שעועית ירוקה/צהובה, גזר, דלעת ודלורית, סלק, ארטישוק, קולורבי, צנוניות, תירס גמדי, כרוב, כרובית, ברוקולי, ירקות עליים כמו חסה ותרד וכן הלאה.
מי לא נחשב לירק? תפוח אדמה, בטטה, תירס ואפונה. הם אומנם נכנסים לקטגוריית הירקות מבחינה בוטנית אבל מבחינה תזונתית אלו תחליפי לחם לכל דבר ועניין.
מה תורמים הירקות לתפריט? לירקות ערך תזונתי גבוה והם מוסיפים :
• סיבים תזונתיים שמסייעים לפעילות מערכת העיכול ותורמים לאיזון רמות סוכר וכולסטרול.
• ויטמינים החיוניים לתפקוד התקין של הגוף כמו ויטמין C,K.
• מינרלים חשובים כמו אשלגן, סידן ומגנזיום.
• פיט וכימיקלים שהם חומרי צבע ייחודיים שתורמים להפחתת סיכון למחלות כרוניות מחלות לב וכלי דם, סוכרת, סוגי סרטן שונים ועוד. דוגמאות לפיט וכימיקלים הם ליקופן שמצוי בעגבניה ובטא-קרוטן שמצוי בגזר, דלעת וברוקולי.
איך לשלב ירקות בתפריט הקיצי? להלן מספר הצעות :
• סלטי ירקות בתוספת שמן זית, מיץ לימון וחומץ.
• מרק קר כמו מרק עגבניות.
• ירקות מוקפצים קלות ברוטב סויה.
• ירקות טריים בתוך הכריכים למשל עגבניות, חסה, מלפפון, נבטים וירקות כבושים כמו מלפפון חמוץ, כרוב כבוש ועוד.
• ירקות שורש חתוכים לחתיכות גסות ומתובלים במיץ לימון ומעט מלח.
טיפ : מתעצלים לחתוך בכל פעם מחדש ירקות – הכינו לכם כמות גדולה לכל היום, אחסנו במקרר ואכלו בכל פעם שמתחשק.
ומה עם פירות? נכון שגם פירות מכילים את כל אותם רכיבים בריאים אבל במקביל יש בהם גם המון סוכר ולכן כדאי לצמצם את צריכתם ואת המזונות העשויים מהם למשל מיצים, מילקשייקים, סלטי פירות ועוד.
מאת דר’ אולגה רז, PhD, תזונאית קלינית, מנחת קבוצות הרזיה, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב
אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לרדת במשקל ולשפר את בריאותכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.