ד”ר אולגה רז, RD, PhD, תזונאית קלינית, סופרת, חוקרת, מפתחת את דיאטת הלחם, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב, ראש המחלקה למדעי התזונה במרכז האוניברסיטאי אריאל
תזונת נשים על פי העשורים
כל עשור בחי האישה מתאפיין בהתנהלות שונה, פעילות שונה, תזונה שונה, בהתאם להתפתחות הגוף והנפש שמשתנים עם הזמן. הדרישות משתנות, כמו גם המטרות, הרצונות והאפשרויות.
כאן אני מתארת בקצרה את השינויים התזונתיים החלים עם הגיל.
העשור השלישי : 20 – 30
החיים מתאפיינים באי סדר ובהשתנות מתמדת: צבא, לימודים, חיפוש עבודה, יציאות, בילויים, חיפוש בן זוג. החיים לא סדירים וגם האוכל לא סדיר, אלכוהול, עישון וחוסר שינה.
זהירות: עודף משקל, חסרים תזונתיים.
אופי האכילה: הנשים הצעירות לא אוכלות בד”כ מספיק בשר ודגים, מוצרי חלב, ירקות ופירות. עולה צריכת דברי מתיקה, מאפים, בורקס, פיצות, המבורגרים, הן שותות אלכוהול ומשקאות ממותקים. בגיל זה ישנה נטייה לעשות דיאטות לעתים מטורפות ומזיקות לבריאות.
חסרים תזונתיים אופייניים: בברזל, בוויטמין B12, באבץ, בחלבון, בסידן, מגנזיום, בסיבים תזונתיים, ובוויטמין C.
העשור הרביעי: 30 – 40
זהירות: השמנת יתר.
אופי האכילה: מתברגנות, מתחתנות ומביאות ילדים. הפוקוס ממוקד בבית, הנשים מתחילות לבשל בבית, לבעל ולילדים, “לפנק” אותם במאכלים מיוחדים, להזמין משפחה לחגים ולשבתות. מצד אחד הן הופכות למבשלות ומשרתות, מצד שני רובן ממשיכות בקריירה, כך שהנטל עליהן גדל. לעתים קרובות זה מביא לסוג של וויתור עצמי, אין זמן לעצמי, לא אבשל לעצמי במיוחד, כך שהן אוכלות את האוכל המשמין שבישלו לכולם וגם את השאריות של הילדים. נשות קריירה, שעובדות שעות ארוכות, בלחץ של זמן, לפעמים לא אכולות במשך שעות ארוכות ומשלימות את החסר בדברי מתיקה ובאכילה מופרזת בערב בבית.
חסרים תזונתיים אופייניים: החרפת חוסר בברזל, בסידן, בוויטמין D ובמגנזיום.
העשור החמישי: 40 – 50
זהירות: עודף משקל.
אופי האכילה: תקופת הפרימנופאוזה (לפני הפסקת וסת), “מעודדת” עלייה במשקל. ממשיכות להיות אחראיות על תזונת המשפחה. ילדים גדלים ועוזבים את הבית, באים מדי בעם לביקור, נולדים נכדים שהסבתות מפנקות אותם באוכל שבדרך כלל מתוק ומשמין, גלידות, ממתקים, עוגות, חטיפים, כך שהכנת האוכל וקנייתו הופכות ל”מלכודת” לאישה עצמה, הרי היא זאת שאוכלת את מה שהיא קונה ומכינה ואת מה שנשאר אחרי שכולם הולכים הביתה, ומשמינה. נשות קריירה רוכשות לעתים מזון מוכן, אך לא תמיד בוחרות באוכל מזין, אלא “הולכות” עם רצונות בני המשפחה לאוכל שמן ומתוק יותר. יחד עם זאת, חלקן חוות “התעוררות”, מתחילות לשים לב לעצמן, לעשות פעילות גופנית ולאכול יותר מאוזן ולעשות דיאטות יותר מבוקרות בעלות גוון בריאותי.
חסרים תזונתיים אופייניים לעשור זה: עדיין ברזל, B12, סידן, ויטמין D, מגנזים. פעילות גופנית.
העשור השישי: 50 – 60
גיל המעבר בפתח ועימו מתחילות להופיע בעיות בריאות – עלייה ברמות הכולסטרול, הטריגליצרידים, הסוכר, כאבים בגב ובגפיים, כאבי שרירים. מצב הכלכלי בדרך כלל משתפר, אוכלות במסעדות, נוסעות לחו”ל, ואוכלות יותר.
זהירות: ההשמנה חוגגת
אופי האכילה: גיל המעבר מחזק בד”כ עלייה במשקל, גם לאלו שהיו יותר רזון. השומן מתרכז באזור המותניים ומדלדל באזור הירכיים. יש מקום לטיפול מכוון ואינטנסיבי בהשמנה, ובמחלות הקיימות ומניעת מחלות העלולות להתפתח בעשור והבא.
חסרים תזונתיים אופייניים לעשור זה: ויטמינים שונים, סידן, וויטמין D. פעילות גופנית.
העשור השביעי: 60 – 70
עשור זה מאופיין בעייפות, כאבים בשרירים ובגב, ירידה במצב הרוח ודיכאון, נטייה לסבול מעצירות. הוא עשוי להביא עימו מחלות ותופעות בריאותיות כמו: מחלות לב וכלי הדם, סוכרת, יתר לחץ דם, אוסטיאופניה ואוסטיאופורוזיס. גדל משפר תרופות.
זהירות: השמנה ואיבוד מסת השריר.
אופי האכילה: יצאה לגמלאות, יש יותר זמן פנוי, אוכלות יותר, נוהגות לעזור עם הנכדים, כולל הכנת אוכל בתור פינוק.
חסרים תזונתיים אופייניים לעשור זה: ויטמינים ומינראלים, כולל ויטמין B12, מגנזיום, סידן וויטמין D. פעילות גופנית.
אם גם אתם רוצים לדעת איך לשפר את בריאותכם בכל מעגלי החיים, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.