אתחיל מסיפור, לצערי לא יחיד. הגיעה אלי לקליניקה אישה בגיל 60 המאוחרות, עם בעיה בה רצתה שאעזור לה תזונתית. בתחילת הפגישה אמרה לי :את הצלת אחיו של בעלי”. הופתעתי, שאלתי איך. היא ענתה לי שלפני כמה שנים היא ובעלה באו לקליניקה שלי לטיפול בבעל. הבדיקות שלו הראו רמה נמוכה מאוד של ברזל בדם. אמרתי לו “מחר אתה הולך לעשות קולונוסקופיה”. הוא שמע בקולי והלך, והתברר שיש לו סרטן במעי הגס אבל ממש בדרגה התחלתית. “הוא עבר ניתוח והוא בריא. כך הצלת אותו”.
מחסור בברזל – תופעה לא נדירה ויש לה כמה סיבות עיקריות (יש אחרות בקשורות לבעיה המטולוגית):
- אי צריכה מספקת של מזונות העשירים בברזל
- ספיגה לא תקינה
- איבוד “טבעי” כמו במחזור החודשי
- איבוד ידוע כתוצאה מאיבוד דם לאחר ניתוחים
- איבוד “לא טבעי”, כלומר בעיה בריאותית שבעקבותיה יש איבוד ברזל שהאדם עצמו לא תמיד מודע לו, כמו פוליפים או סרטן במעי הגס
עקב כך ישנם מקרים בהם אני דורשת את הבדיקות המאפשרות לגלות מחסור בברזל: Iron, Ferritin . גם ספירת דם הנה בדיקה הנדרשת אבל לה יכולת הבחנתית נמוכה הרבה יותר. כשיש חשש, דרשו ביצוע בדיקות אלה מרופא המשפחה.
מזונות העשירים בברזל: כל סוגי בשר, עופות, הודו, דגים, מעט בחלמון שלל ביצה. המקורות הצמחיים – קטניות, דגנים מלאים, טחינה גולמית, משמשים מיובשים ועוד.
סימנים שכיחים למחסור בברזל: חולשה ועייפות קשה, כאבי ראש, סחרחורת, תחושת קור, צפוניים שבירות, נשירת שעיר, לעתים כאב בחזה ועלייה בדופק. בילדים ירידה בתיאבון ודרישה לאכול חומרים לא תזונתיים (craving), כמו חול, קרח, עמילן.
לחלק מהתופעות יכולות להיות סיבות שונות, לא רק מחסור בברזל, אבל בכל מקרה, אם יש לכם תחושות כאלה ואתם לא יודעים את הסיבה – חובה לברר.