אנשים נבדלים זה מזה באין ספור דברים – מראה, אופי, תחומי עניין, תחביבים, דעות פוליטיות ועוד ועוד. מתברר שגם לגבי צורת אכילה אנשים שונים. לא כולם אוכלים אותו דבר ולא כולם משמינים מאותו האוכל. מתוך ניסיון רב בעבודתי כדיאטנית קלינית עם אלפי מטופלים מצאתי שניתן לסווג אנשים לטיפוסים שונים על פי צורת האכילה שלהם וכמובן יש לזה חשיבות רבה לגבי הטיפול התזונתי בהם.
חשוב לציין שבטיפול התזונתי שלי, אני כמובן מתייחסת לסוג האכילה שמאפיינת כל מטופל ומטופל, וביחד עם הפרטים האחרים, כמו משקל וגובה, בדיקות דם, המצב הבריאותי ועוד, אני בונה לכל מטול תזונה מותאמת אישית. וזה עובד מצוין.
לפי שעות האכילה
- על פי שעות שבהן אנחנו רעבים במיוחד: אכלני בוקר האוכלים את מרבית מזונם עד שעות הצהריים; אכלני ערב, להם לא אכפת לצום כל היום אבל כשמגיע הערב הם נעשים מאוד רעבים ואוכלים מכל הבא ליד; כאלה שחייבים ארוחה חמה בצהרים אחרת הם לא שבעים; וכאלה שמתחילים לאכול בשעות המאוחרות של העבר לתוך הלילה.
עצתי
כדי להסדיר את הארוחות לפי עקרון הבא: להקפיד לאכול כל שעתיים-שלוש בשעות הרעב וכל 4 שעות בשעות אחרות. באופן זה ניתן לרגיש שובע בכל שעות היום ולמנוע התנפלות בלתי מבוקרת על האוכל. חשוב לזכור לאכול גם אם לא רעבים, אחרת בשעות הרעב תאכלו הרבה יותר ממה שצריך, מה שגורם בדרך כלל לעלייה במשקל, תחושת כובד, צרבת ואף כאבים בבטן ובחזה. אפשר להסתפק בארוחות הקטנות ופשוטות, כמו קרקרים, פרוסות עם ממרח, יוגורט טבעי וכדומה. כמו בכל דבר שאנחנו עושים בחיים, גם באוכל כדאי לתכנן מראש את שעות האכילה ואף להכין מראש ולהביא את האוכל הדרוש.
- אכלני לילה שקמים בלילה ומחסלים כמויות גדולות של אוכל, ואפילו לא תמיד זוכרים בבוקר מה הם אכלו. זה יכול להיות סוג של אכילה בולמוסית (binge eating) או הפרעה יותר רצינית – night eating syndrome.
Night eating syndrome זאת הפרעת אכילה לפי הגדרה פסיכיאטרית, שמאופיינת על ידי שינוי במעגל השינה. להבדיל מאכילת לילה בולמוסית – כמויות האכול לא מאוד גדולות וגם אין איבוד שליטה על האכילה. תופעות נלוות: חוסר תיאבון בבקרים, צורך עז לאכול בשעות מאוחרות, אימונה שאכילה תעזור להירדם מחדש, דיכאון, חרדה ו/או בעיות שינה. תסמונת זו מופיעה גם בנשים וגם בגברים, ומהווה כ-1%-2% מאוכלוסייה הכללית וכ-10% מהאוכלוסייה הסובלת מהשמנה.
אכילה בולמוסית בלילה שונה ומאופיינת על ידי כמויות גדולות מאוד של האוכל, איבוד שליטה על האכילה עד כשי שכיחה של מה שנאכל בלילה. סובלות בעיקר נשים.
עצתי
בשני המקרים מקרים לאכול בשעות הערב וממש לפני השינה ארוחות פחמימתיות כמו סנדוויץ’ עם ממרח או דייסת קוואקר או כל דייסה אחרת, רצוי לא ממותקת בסוכר, אפשר לאכול מרק קטניות או גריסים או תפו”א אפוי. בקיצור פחמימה מורכבת.
להשאיר אוכל ליד המיטה: כמה קרקרים, סנדוויץ’, בננה, וכדומה – אותם ניתן לאכול מבלי לקום מהמיטה. וכמובן להחזיק במקרר פריטים שאח”כ תצטערו שאכלתם.
כל זה יעזור במיוחד לסובלים מאכילת לילה בולמוסית. לסובלים מ- night eating syndromeכדאי להתייעץ עם פסיכיאטר.
יש לכם שאלות? רוצים לשפר את בריאותכם ובריאות ילדכם?
הינכם מוזמנים לפנות לדר’ אולגה רז ולהירשם לקבוצות או לייעוצים אישיים. שנו את החייכם: 054-6603800 או 03-6094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.