אינסולין והשמנה – איך השמנה והסוכרת קשורות זו לזו?
להורמון האינסולין תפקיד מכריע בתהליך התפתחות ההשמנה. תפקידו של האינסולין להכניס את אבות המזון (ובמיוחד סוכר) שנספגים אחרי שאנחנו אוכלים, לתוך התאים. המטרה היא לאפשר להפיק אנרגיה לקיום התאים וכל הגוף.
אחרי כל ארוחה רמת הסוכר בדם עולה, בתגובה לכך עולה רמת האינסולין, הוא מכניס את הסוכר לתוך התאים, מה שגורם לרמת הסוכר בדם לרדת, וזה מוביל לירידה של רמת האינסולין וחזרתה לנורמה. משך ה”מחזור” הזה אצל אנשים בריאים הוא כ-3 שעות.
לא כך אצל אנשים שמנים. לחלקם הגדול רמת האינסולין דווקא גבוהה מהנורמה. אנו קורים לתופעה הזאת היפראינסולינמיה. באופן עקרוני היא עלולה לגרום לירידה משמעותית של הסוכר בדם – היפוגליקמיה, אך כשהיא נמשכת זמן רב רקמות הגוף “מתרגלות” לעודף האינסולין ורמת הרגישות אליו יורדת וזה מה שגורם לעמידות לאינסולין, כלומר הרקמות כבר לא רגישות לפעילות האינסולין. כך מתפתחת סוכרת במהלך השנים: יש הרבה אינסולין אך הוא כבר לא יכול להכניס את הסוכר לתאים, והרמה של הסוכר עולה.
איך ההשמנה משפיעה על הסוכרת.
- רמה גבוהה של אינסולין מעודדת צבירת שומן ברקמת שומן ומעכבת את פירוקה.
- היפראינסולינמיה מגבירה את התיאבון בכלל ודרישה למתוק בפרט, במקרים רבים דווקא ככל שהארוחה דשנה יותר, הצורך במתוק עולה יותר.
- היפראינסולינמיה וירידה ברגישות לאינסולין תורמות לירידה בייצור סרוטונין במוח.
- חוסר רגישות לאינסולין גורם להתפתחות של סוכרת מסוג 2.
- היפראינסולינמיה מהווה גורם מרכזי בתסמונת המטבולית, הכוללת יתר לחץ-דם, סוכרת, עלייה בשומנים בדם, ירידה בכולסטרול ה”טוב” – HDL, עלייה בהיקף המותניים ובנוסף לעצימה של תהליך דלקתי, בעיות קרישת דם ובסופו של דבר מחלות לב וכלי דם.
הביטוי הגלוי לעין אצל הסובלים מתסמונת מטבולית הוא השמנה באיזור הבטן העליונה.
נטייה להיפראינסולינמיה בדרך כלל תורשתית הטמונה בגנים הקשורים בהשמנה ובסוכרת.
האם אפשר להתגבר על הגנטיקה?
האם אפשר להתגבר על הגנטיקה ולהוריד את רמות האינסולין ללא שימוש בתרופות? התשובה היא “כן” ברוב המקרים, במיוחד אם מתחילים לטפל בבעיה בשלבים הראשונים.
מהו הטיפול היעיל ביותר בהיפראינסולינמיה, בתסמונת מטבולית, בסוכרת ובהשמנה?
הפתעה!
דיאטה, יותר נכון, שינוי בהרגלי האכילה ופעילות גופנית . הם מסוגלים להוריד את רמות האינסולין והסוכר, לעלות את הרגישות לאינסולין, הן מקלות על ירידה במשקל ומונעות התפתחות סוכרת ומחלות אחרות הקשורות לתסמונת מטבולית.
איך כל המידע הזה קשור לדיאטת הלחם?
מכל הנאמר ברור, שכדי להקל על הירידה במשקל חשוב להוריד את רמת האינסולין עד כמה שאפשר קרוב לנורמה. חשוב לדעת שהגירויים החזקים ביותר הגורמים לעלייה ברמת האינסולין הם: אוכל מתוק מכל סוג וארוחות גדולות ודשנות.
דיאטת הלחם בנויה כך ש:
- גורמת לירידה משמעותית בדרישה למתוק
- אוכלים בה ארוחות קטנים כל 3-4 שעות, מה עוזר להימנע מארוחות דשנות.
- כל העקרונות עליהם מבוססת דיאטת הלחם מונעים עלייה מוגזמת ברמות האינסולין ומזרזים הרזייה.
- דבר נוסף חשוב באכילת ארוחות קטנות תכופות – מניעת פירוק השריר שמתרחש כשלא אוכלים שעות ארוכות, מה שבפני עצמו מונע עלייה בסוכר ובאינסולין.
אני מזמינה אותך להצטרף אלי לייעוץ אישי או לאחת מקבוצת הרזיה הרבות שלנו, לקבל ייעץ מותאם אישית לנתונים שלך והעדפות ו”אהבות” שלך באוכל.
חשוב לזכור שטיפול אישי מותאם מאפשר לך לאכול אוכל טעים, בריא, עשיר בפחמימות מורכבות ולא מחייבת להכין אוכל מיוחד, כך שאפשר לאכול עם המשפחה, במסעדות ובאירועים.
יש לכם שאלות? רוצים לשפר את בריאותכם ובריאות ילדכם?
שנו את החייכם: 054-6603800 או 03-6094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.