שוב על ביצים
ד”ר אולגה רז, דיאטנית קלינית, מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל.
מי שלא שמע מעולם את המשפט “אסור לאכול ביצים, כי הן מעלות את רמת הכולסטרול” – שיקום!
אף אחד לא קם?
אין פלא… מאז שנות ה-60 של המאה הקודמת, עלתה הטענה לפיה רמת כולסטרול גבוהה במזון מעלה את רמת הכולסטרול בדם ומובילה למחלות לב. הביצה, העשירה בכולסטרול, הפכה לחשוד מיידי, ודורות של צרכני מזון חונכו על ברכי המיתוס הזה. בפועל, כשעולה כמות הכולסטרול במזון (במידה סבירה, לא 7 ביצים בבת אחת), יורדת בהתאמה כמות הכולסטרול המיוצר בגוף, כך שסך כמות הכולסטרול בדם נשארת קבועה ואף יורדת.
כך שביצים אינן מהוות גורם סיכון למחלות לב ולמחלות אחרות, ויש על זה כבר מאות מחקרים.
אני אישית קוראת לביצים “סופר פוד”. בואו ונראה למה.
- החלבון של ביצה הוא מצוין, פעם הוא נחשב כבעל הערך הביולוגי הגבוה ביותר מבין כל מזונות העשירים בחלבון. כיום שיטת הדירוג של הערך של החלבונים השתנתה, והיא כוללת לא רק הרכב וכמות חומצות אמינו אלא גם עד כמה החלבון מתעכל ונספג במערכת העיכול. המדד החדש נקרא Digestible Indispensable Amino Acid Score (DIAAS) והוא נקבע על ידי Food and Agriculture Organization ב-2013 כדי להחליף את המדדים הקיימים. לפי מדד זה, החלבונים האיכותיים ביותר הם, לפי הסדר: חלבון חלב מרוכז, חלב, ביצה, מי גבינה ((whey, חזה עוף. עדיין הביצה מככבת בין הכי טובים, אבל כדאי שתדעו שדברים קצת השתנו.
- ביצה מקנה תחושת שובע. מחקרים בהם השתתפו גם נשים וגם גברים הראו שאכילת ביצה בארוחת הבוקר הפחיתה משמעותית את כמות הקלוריות בארוחת הצהריים ובכלל במשך היום, לעומת אלה שלא אכלו ביצה בארוחת הבוקר.
עצה אישית: לשמור על כמה ביצים מבושלות במקרר, ולאכול אחת כשאתם מרגישים רעב – עובד מצוין.
- עם כל תחושת השובע, ביצה גדולה אחת מכילה רק כ-80 קלוריות,
- ביצה גדולה אחת מכילה כ-7 גרם חלבון מאיכות מעולה, כאמור, מתוכם 3 נמצאים בחלמון ו-4 בחלבון, כך שמי ששמע או קרא שחלבון הוא רק מים, שידע שזה לא נכון. בגדול. חלמון מספק גם חלבון וגם מרכיבים חשובים אחרים, כמו ויטמין B2 (ריבופלבין), ויטמינים ,A, B5 ו-B12, סלניום, וכמות קטנה של מרכיבים אחרים, כמו וויטמין E ועוד. בנוסף, החלמון מכיל כולין, החשוב לפעילות תקינה של מערכת העצבים.
- ביצים הן מזון זול יחסית וקל ללעיסה, מה שחשוב לאנשים מבוגרים.
כמה קלוריות יש בביצה
כמה מילים לגבי הקלוריות. אמרנו שבביצה כ-80 קלוריות. הביצה אינה סופגת שמן בטיגון, אבל כשמוציאים אותה מהמחבת, כדאי להיזהר שלא לקחת איתה את השמן, מה שעלול להוסיף לא מעט קלוריות (9 לכל גרם של שמן). ספיגת השמן בערבוב שקשוקה ביתית מ-2 ביצים פלוס כף שמן יכולה להעלות את הערך הקלורי לכ-250 קלוריות. זה בתוספת 2 פרוסות לחם מלא = ארוחה למופת. נכון שכשקונים ביצים מטוגנות או שקשוקה בחוץ, לא יודעים כמה שמן הוכנס, כנראה לא מעט, ולא את איכותו ובכמה טיגונים הוא השתתף קודם. שם אנחנו עלולים להגיע לכמה מאות קלוריות, אם כי זה עדיין יותר טוב מאשר פלאפל בפיתה. כל זה רק מדגיש כמה חשוב לשלוט בכמות השמן שבטיגון. אם זה קשה אפשר להשתמש בספריי, חוץ מזה ישנן מחבתות שלא זקוקות לשמן או לממש מעט.
כדאי לשמור על רחיצת ידיים אחרי התעסקות בביצים כדי לא לתפוס איזו סלמונלה, אם כי אין מיקרים רבים להדבקה דווקא מביצים. ההדבקה המסוכנת מתרחשת כשהתרנגולת עצמה מזוהמת בסלמונלה. וקיימים גם מזונות אחרים שעלולים להדביק אותנו בסלמונלה.
יש לציין שהצבע של החלמון תלוי בסוג המזון שאוכלת התרנגולת: חיטה ותירס גורמים לצבע בהיר, ותוספת של מזונות המכילים קרוטנואידים, כמו גזר, קליפות תפוזים, עשב גורמים לצבע כהה. יש טענה, שהיצרנים מוסיפים צבעים מלאכותיים למזון של תרנגולות. קשה לי להאמין, נראה לי שאם זה נכון – דבר כזה היה מתברר מהר (בתקווה, יש לי אמונה בחקלאות הישראלית). עם זאת, אין לי התנגדות לתוספי של קרוטינואידים טבעיים.
אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 036094147 או 0524266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.