דר’ אולגה רז, PhD, RD, מומחית לתזונה, מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל
לפני זמן לא רב יחסית, נשים כמעט ולא היו מגיעות למה שאנחנו קוראים היום גיל המעבר או מנופאוזה, כשתוחלת החיים של נשים הייתה בסביבות 40 שנה. בזכות המדע, הרפואה, תנאי מחייה משופרים ושפע מזון, קיבלנו כמחצית החיים במתנה. המטרה שלנו היא לנצל את המתנה הזאת עד כמה שאפשר ולשמור על איכות חיים גבוהה. לצערנו, נשים רבות אינן יודעות מספיק על תופעות גיל המעבר ובשל כך לעתים סובלות, למרות שאת הסבל ניתן למזער.
השם “גיל המעבר”, אינו מגדיר את מהות התקופה, הרי כל חיינו הם מעבר מלידה למוות. הכינוי “גיל הבלות”, שלצערי עדיין נמצא בשימוש, אפילו בקרב חלק מהרופאים, אינו מתקבל עוד על הדעת. הוא גם אינו מתאר את המצב – מי בלוי כאן? כיום אישה בגיל 50+ ממשיכה את חייה הרגילים ואף מתחילה שלבים חדשים. המונח הלועזי מגדיר את המהות – מנופאוזה – הפסקת הווסת.
כיום הגיל הביולוגי של נשים רבות צעיר בהרבה מאשר הגיל הכרונולוגי, אבל לא ניתן לבטל את הרישום בתעודה הזהות, והגוף משתנה סביב ולאחר הפסקת הווסת. התופעות של גיל המעבר שונות בנשים שונות אך עדיין יש דמיון בביטוי שלהן.
ממוצע הגיל של הפסקת הווסת בימינו הוא 50-52 שנה, ואף יותר, כאשר קיימת שונות גדולה בין הנשים. הווסת יכולה להפסיק בבת אחת או להתמהמה במהלך תקופה של מספר חודשים, עם הפסקות ארוכות בין ווסת לווסת. במקרים אלה ניתן לבצע בדיקת דם פשוטה להורמון FSH, שתקבע האם מדובר במנופאוזה, או שאלו רק שינויים די שכיחים שמופיעים לקראת גיל המעבר (פרימנופאוזה). אם הערכים של FSH גבוהים, זה אכן גיל המעבר.
בין התופעות השכיחות של גיל המעבר ואף כמה שנים לפניו היא עלייה במשקל, גם ללא שינוי בהרגלי האכילה. הסיבות לכך טמונות בשינויים ההורמונליים, בירידה בחילוף החומרים ובשינוי בפיזור השומן בגוף, מאזור הירכיים אל הבטן העליונה. לא פעם אני שומעת מהמטופלות שהגיעו לגיל המעבר תלונות, כמו: “אני אוכלת אותו הדבר ועולה במשקל”, או “פעם סבלתי מהשמנה בירכיים ועכשיו מהבטן הגדולה”.
לירידה ברמת האסטרוגן אנחנו מייחסים ירידה בנפח השרירים ובצפיפות העצם, שכיחות גבוהה יותר של מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2 ועוד.
האם עלייה במשקל בגיל המעבר היא הכרחית? לאו דווקא.
כדי למנוע את העלייה במשקל ואף לרדת צריך לבנות תוכנית תזונתית שמתאימה למצב החדש. יש לקחת בחשבון שהתהליך יהיה יותר ממושך והדרגתי, ושכנראה לא ניכנס שוב לשמלה שלבשנו לחתונה. לעתים המטרה העיקרית היא לשמור על המשקל הקיים ולא לעלות.
כיום יודעים שעם הגיל כדאי לשקול כמה ק”ג יותר מאשר כמה ק”ג פחות, גם בריאותית וגם אסתטית. ירידה מוגזמת ומהירה במשקל עלולה לגרום לפירוק מואץ של השריר (סרקופניה) והעצם (אוסטאופניה ואוסטאופורוזיס) ולצניחת עור הפנים והצוואר.
לא קל לקבל את זה, הרי אנחנו אוהבות לקבל הכול כאן ועכשיו, ולכן לא פעם אני מסבירה למטופלות בגיל המעבר שלרדת במשקל צריך באיטיות ובהדרגה.
יש הרבה אבני נגף בדרך, אך בגישה נכונה, בהבנה ובסבלנות, תוכנית תזונתית נכונה ואישית מאפשרת השפעה מיטיבה על המשקל ועל הבריאות.
אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 036094147 או 0524266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.