בתקופת החגים היה מחסור בביצים, כנראה בגלל שפעת העופות, לא התעמקתי. במכולת בה אני תמיד קונה ביצי XL (אם כבר אוכלים אז משהו גדול ומלא), מכרו ביצים תוצרת פורטוגל. הן היו בצבע חום בהיר, עם חלמון צהוב כהה, ומאוד טעימות. אחרי החג שוב הביאו ביצים לבנות תוצרת ישראל ונשארו מעט פורטוגליות חומות. קניתי 10 לבנות XL ו-10 חומות L. תסתכלו בתמונה בה צילמתי בייציה משתי הביצים, הגודל של החלמון בשתיהן שווה, למרות ששלנו XL ושלהם L בלבד. מעניין.
מה קובע את צבע החלמון
בכל מקרה, צבע החלמון תלוי בסוג המזון שאוכלת התרנגולת: חיטה ותירס – צבע בהיר; תוספת של מזונות המכילים קרוטנואידים, כמו גזר, קליפות תפוזים, עשב – צבע כהה.
הערך התזונתי ששל ביצה
הערך התזונתי ששל ביצה מאוד גבוה, עד כדי כך שאפשר לקרוא לה סופר פוד. ביצה גדולה מכילה כ-80 קלוריות, וכ-7 גר’ חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה מאוד, כלומר מכיל את כל חומצות האמינו שהגוף שלנו דורש בכמות משמעותית עם ספיגה טובה. אם נעשה ארוחה מ- 2 ביצים ו-2 פרוסות לחם מלא וכמובן ירקות, נגיע בסך הכל לפחות מ-350 קלוריות של ארוחה משביעה, מאוזנת ובעלת ערך תזונתי מאוד גבוה. אני אוכלת כל בוקר ביצה אחת עם פרוסה אחת וזה מחזיק אותי מצוין עד סביבות 12.00.
מה יש בביצה?
המון, תלוי בגודלה.
- שומן: 4-5 גרם בלבד, עם כמות קטנה של אומגה 3
- כולסטרול: כ-170 מ”ג
- וויטמינים: A, קבוצה B, כולל B12, D, E, פולט
- מינרלים: סלניום, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, אבץ
- כולין, שהופך לנוירוטרנסמיטר אצטילכולין, שחשוב לכיווץ שרירים, לתגובה לכאב, לזיכרון ולחשיבה, מהווה מזון לחיידקים ידידותיים במעי
- לוטאין וזאוקסנטין: אנטיאוקסידנטים שמגנים על תאי הגוף בפני רדיקלים חופשיים, מורידים את הסיכון למחלת עיניים – Macular degeneration – המהווה גורם לעיוורון באנשים מבוגרים
- ב-100 גרם ביצה כמות החלבון ב”לבן” היא כ- 11 גר’, ב”צהוב” כ-16 גר’
בנוסף לכל יתרונות הביצה, קל ללעוס אותה, מה שחשוב במיוחד לאנשים מבוגרים, עם בעיות שיניים, וגם מחירה אינו גבוה.
האם ביצה מעלה את רמת הכולסטרול בדם?
לפי מחקרים רבים מאוד שהתפרסמו ב-20 השנים האחרונות, התשובה היא לא.
מה שמעלה את רמת הכולסטרול הם מאכלים המכילים הרבה שומן מן החי, כמו נקניקים, נקניקיות, בשר שמן, מוצרי חלב שמנים. אם אוכלים ביצה שמטוגנה על חמאה, יחד עם נקניקיות, בייקון וכדומה, זה בהחלט עלול להעלות את רמת הכולסטרול. ביצה שמטוגנת עם שמן זית או קנולה לא תעלה את רמת הכולסטרול.
התזונה הרגילה שלנו מכילה עד כ-500 מ”ג כולסטרול ביום. רוב הכולסטרול בגוף מיוצר על ידי הגוף עצמו – כ-1.5 גר’ בכבד והרבה יותר מזה במוח. הוא גם מיוצר במעיים, ביתרת הכליות, במערכת הרביה.
הכבר מכיל כ-350 מג’ כולסטרול לכל 100 גרם, ומשקלו כ-1500 גרם.
המוח מכיל כ-2000 מג’ כולסטרול לכל 100 גרם ומשקלו כ-1400 גרם.
תעשו חשבון.
למה הגוף מייצר כולסטרול?
משום שהוא חשוב לנו מאוד:
- לבניית המעטפת של תאי הגוף
- לייצור הורמונים (פרוגסטרון, אסטרוגן, טסטוסטרון, קורטיזול)
- לייצור ויטמין D
- לייצור מלחי מרה
- לשימוש כאנטיאוקסידנט במוח, שבו הוא חלק מהמעטפת (מיאלין) של תאי העצב
מעניין שהכולסטרול המיוצר בגוף אינו עובר דרך מחסום המוח — המוח מיצר אותו בעצמו.
איך לדעת אם ביצה טרייה.
התמונות נלקחו מאתר משרד הבריאות האוסטרלי.
- הכי פשוט לשים את הביצה בקערה עם מים. ביצה טרייה טובעת, ביצה לא טריות צפה.
- דרך נוספת – לשפוך את הביצה על צלחת או על המחבת. אם הביצה טרייה, החלמון יושב גבוה מעל החלבון ובמרכז הביצה, והחלבון מסביב לחלמון עבה ומוגדר בצורה ברורה.
תשמרו על אוכל בריא, לעצמכם ולבני משפחתכם.
אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 052-4266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.
מאמרים נוספים על ביצים:
ניפוץ מיתוס – אכילת ביצים מעלה כולסטרול
5 רעיונות לארוחות טעימות עם ביצים ולחם