סרטן השד – גורמי הסיכון והגנה התזונתיים

חודש אוקטובר הוא חודש המודעות לסרטן.סרטן השד

החלטתי לכתוב כמה מילים על סרטן השד – אחת המחלות שמפחידות נשים באופן מיוחד. בכלל המילה סרטן מאוד מפחידה, גם בזמננו, כשיש טיפולים יותר משוכללים לחלק מסוגי הסרטן שפעם לא היו ניתנים לטיפול, כולל סרטן השד. אגיד בסוגריים שיש מחלות לא פחות קשות, שהטיפול בהן מוגבל רק להקלה בסימפטומים, וגם זה לא תמיד, כמו דלקת פרקים, ניוון שרירים, דמנציה ועוד.

סרטן איננו מחלה אחת, אלא מכלול מחלות שונות, כך שההתייחסות אליהן שונה והטיפול בהן שונה. שונה גם הפרוגנוזה.

תהליך פגיעה ב-DNA וחלוקה פרועה ולא מבוקרת של תאים יכולים להתחיל מסיבות שונות, במקים רבים לא ידועות או ברורות. תהליכים אלה יכולים להימשך שנים, כך שהתפרצות המחלה היא כבר שלב מאוחר יחסית בתהליך ארוך ולעתים בלתי מורגש.

גם סרטן השד איננו מחלה אחידה וחשוב לדעת איזה טיפול מתאים בכל מקרה ספציפי. היום לומדים לעשות את זה. הגורם הגנטי הוא מאוד משמעותי בהתפתות סרטן השד. הגנים BRCA1 ו-BRCA2 ידועים כבד שנים, אך בינתיים התגלו כבר כ-100 גנים שיש להם קשר כלשהו לסרטן השד, ואפשר להבחין בהם בבדיקת רצף גנטי.

מה שטוב הוא שסרטן השד, בניגוד לכמה סוגי סרן אחרים, ניתן לגילוי מוקדם באמצאות בדיקות תקופתיות של ממוגרפיה ואולטרסאונד. אל תסתפקו בבדיקה ידנית של כירורג, אפילו מומחה לשד.

אם מגלים את המחלה בשלב מוקדם, סיכוי ההישרדות גדול בהרבה.

 

עשו את הבדיקות התקופתיות הנדרשות לגילוי מוקדם לסרטן השד!!!

 

כל אישה, ובמיוחד אישה שנושאת גנים לסרטן או שיש במשפחתה נשים חולות סרטן, או שמרגישה שיש גושים בשד או מתחת לבית השחי, אפילו קטנים.

 

לא להזניח!!!!!

 

על התפתחות סרטן השד, חוץ מגורמים גנטיים, משפיעים גם גורמים סביבתיים. חשוב לזכור שנוכחות של גורמי סיכון, גנטיים ואחרים, אינה מבטיחה שהמחלה תתפתח, אבל מגדילה את הסיכון, וברור שכדאי להקטין את אלה מהם שתלויים בנו.

 

דוגמה מצוינת של השפעת גורמי סיכון סביבתיים, בעיקר תזונה, על התפתחות סרטן השד היא נשים יפניות שהיגרו להוואי, אימצו את הרגלי האכילה המערביים יותר, ושכיחות סרטן השד אצלן עלתה לרמה של תושבות הוואי תוך 1-2 דורות.

 

בין גורמי הסיכון:

  • גיל: לפני הפסקת הווסת, הסיכון עולה עם הגיל; לאחר הפסקת הווסת, הסיכון יורד עם הגיל
  • מספר וסתות גבוה: תחילת וסת בגיל צעיר וסיום וסת בגיל מבוגר
  • לידה: העדר לידה או לידה ראשונה מעל גיל 30
  • הנקה, במיוחד ארוכת טווח, מקטינה את הסיכון במידת מה
  • קרינה מייננת: רנטגן, רדיואקטיביות
  • יש סברה שרגשות קשים, במיוחד בילדות, כמו נטישה, מעלים את הסיכון להתפתחות סרטן השד בבגרות

 

 

גורמי הסיכון והגנה התזונתיים:

 

  1. צריכה גבוהה של ירקות, פחמימות מורכבות המכילות סיבים תזונתיים ושמן זית מהווה גורם מגן
  2. משקל הגוף: עלייה במשקל והשמנה במיוחד לאחר הפסקת הווסת מכפילה את הסיכון.
  3. ירידה במשקל גם לפני וגם אחרי מנופאוזה מקטינה את הסיכון
  4. פעילות גופנית מעל 150 דקות בשבוע כנראה מקטינה את הסיכון, במנגנון שעדין לא ברור
  5. שתיית אלכוהול קשורה לעלייה בסיכון
  6. אכילת מזון העשיר בשומן מן החי (רווי) נחשב כגורם סיכון, אולי משום ששומן זה מחזק את התגובה הדלקתית, אם כי ישנם מחקרים לא רבים שמראים העדר הקשר
  7. בשר מעובד, כמו נקניקים, נקניקיות וכדומה, נחשב כיום כגורם סיכון
  8. אכילת יתר של סוכרים מגבירה את מצב הדלקת וגם מעלה במשקל – כדאי לצמצם משמעותית
  9. צריכת סויה ומוצריה ושתיית קפה אינן קשורות לעליה בסיכון

 

 

אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 052-4266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.