טיפוסי אכילה (אמור לי מה אתה אוכל ואומר לך איך לאכול)– חלק שני
בחלק הקודם ציירנו קווים לדמותם של אכלנים לפי השעות בהן הם מעדיפים לאוכל אבל מה לגבי המזון שמעדיפים לאכול?
טיפוס 1 – חסידי הלחם
מאפיינים : אוהבים פחמימות בכל צורה שהיא בעיקר לחם, פסטות ומאפים נוספים.
המלצה : בחרו מזונות שעשירים בפחמימות מורכבות בריאות כמו לחם קל או מלא, פסטה, אורז בסמטי, גריסים, קטניות וחלקו אותם למנות קטנות על פני היום, כל 3-4 שעות. מה זה מנה? 1-2 פרוסות לחם (עליהם ניתן למרוח ממרח לא ממותק כמו גבינות עד 5%, אבוקדו, טחינה, חומוס וכדומה) או ככוס אחרי בישול של דגנים או קטניות ומומלץ לאכול את זה כמנה בפני עצמה בתוספת ירקות ולא כתוספת לבשר.דרך אגב – לאנשים מקבוצה זו (מרבית האוכלוסייה) מתאימה במיוחד “דיאטת הלחם” אשר מתבססת על פחמימות מורכבות אלו, בעיקר לחם.
שימו לב – גם אם פחמימות זה אהבת חייכם עדיין צריך לשלב עוף,בשר ודגים בתפריט לפחות 3 פעמים בשבוע על מנת לקבל מספיק ברזל וויטמין B12.
טיפוס 2 – אוהבי המתוקים
מאפיינים : לא משתגעים על אוכל ויכולים להתקיים על עוגות, ממתקים, עוגיות, שוקולדים ודברי מתיקה אחרים.
המלצה : במקום מתוקים העדיפו פחמימות מורכבות (ראו המלצות לטיפוס 1) שיסייעו להעלאת ואיזון רמות הסרוטונין במח וכך יתרמו להפחתת הרעב והחשק למתוק בפרט ושיפור ההרגשה הכללית והאנרגטיות. שימו לב – לוקח לגוף 2-3 ימים להתרגל על הויתור על מתוק. כדי להקל על עצמכם – הקפידו על סביבה ללא ממתקים.
טיפוס 3 – אוכלי הבשר
מאפיינים : אוכלים ואוהבים בשר על צורותיו השונות, במרבית המקרים גברים.
המלצה : העדיפו בשרים רזים כגון עוף, הודו, דגים, פירות ים, בקר רזה כמו סינטה ופילה. את הבשר מומלץ לאכול בתוספת של ירקות בלבד וללא פחמימות כמו פירה, פסטה, לחם וכדומה. ניתן להוסיף רטבים כגון רוטב סויה, רוטב עגבניות, שמן זית, צ’ימיצ’ורי, חומץ וכדומה ולא רטבים שמנים על בסיס חמאה ושמנת.
טיפוס 4 – מטורפים על גלידה
מאפיינים : אוהבים גלידות קרות ומתוקות מכל הסוגים והטעמים.
המלצה : במהלך היום שמרו על תזונה רגילה ותנו מקום למנת גלידה אחת ליום-יומיים או אחת לשבוע בהתאם לחשק שלכם. מנת גלידה היא תחליף לארוחה ולא נוספת לארוחה ויש לה ערך תזונתי משל עצמה (למשל חלבון וסידן). העדיפו גלידות ללא תוספות כמו אגוזים, פירורי עוגיות, פצפוצי שוקולד וכו’ – אם אפשר, רצוי גם ללא סוכר.
טיפוס 5 – אנשים חמים
מאפיינים : בשבילכם ארוחה ללא מרק זה בכלל לא ארוחה ובכלל יום בלי אוכל חם – לא בא בחשבון ולא משנה מה מזג האוויר בחוץ.
המלצה : מרק על טהרת הירקות ניתן לאכול כמה שרוצים וכמובן מתי שרוצים. מרקים עשירים יותר שמכילים קטניות (עדשים, שעועית, אפונה), בטטה, תפוחי אדמה ואטריות הם ארוחה בפני עצמה ולא תוספת. ניתן בהחלט להשתמש באבקת מרק אך מומלץ להמנע מתוספת של גבינה מוקרמת או שמנת.
בחלק השלישי והאחרון בסדרה נראה מה כדאי לאכול בהתאם לצורה בה אתם אוכלים ואיפה אתם מעדיפים לאכול.
מאת דר’ אולגה רז, PhD, תזונאית קלינית, מנחת קבוצות הרזיה, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב
אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לרדת במשקל ולשפר את בריאותכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.