הפרדות בטנית

נשים רבות מגיעות לקליניקה שלי עם במטרה להשטיח את בטנה. החלטתי לכתוב על נושא כאוב זה כמה הסברים.

הפרדות שרירי הבטן

https://www.physio-pedia.com/Rectus_Abdominis

הפרדות שרירי הבטן

https://www.physio-pedia.com/Rectus_Abdominis

חשוב להבין שבטן גדולה אצל נשים אינה תמיד רק עניין של שומן, אלא בהרבה מקרים תוצאה של שרירי בטן חלשים, בעקבות מצבים שונים בחיים.

אני רוצה להבדיל בין השמנה בבטן עליונה, מה שנקרא השמנה ביטנית, או השמנה וויסצרלית, לבין הגדלת החלק התחתון של הבטן, שסיבותיה שונות.

השמנה ביטנית מאפיינת בעיקר גברים, ונשים יותר מבוגרות או בעלות מחלות אנדוקריניות, כמו סוכרת, שחלה פוליציסטית וכדומה. זו השמנה שמזיקה לבריאות וגורמת להתפתחות מחלות כמו סוכרת, התסמונת המטבולית, עלייה בשומנים בדם, מחלות לב וכלי דם ואפילו סוגי סרטן.  אבל יותר קל להקטין בדיאטה את ההשמנה מסוג זה.

הגדלת הבטן התחתונה נגרמת ברוב המקרים על ידי הריונות וניתוחי בטן שונים. מתיחה גדולה מאוד של שרירי הבטן בהריון היא תופעה מוכרת, שעלולה לגרום לחולשת שרירי הבטן ולרפיונם. רמת המתיחה תלויה בכמה גורמים, כולל תורשה, גודל העובר, ריבוי העוברים, מצב השרירים לפני ההיריון, גיל היולדת, ויש משפחות שבהן לכל הנשים יש בטן גדולה אחרי לידות, בגלל רקע גנטי.

לא מעט נשים מפתחות היפרדות ביטנית (Diastasis Recti Abdominis). במצב זה שרירי הבטן הישרים Recti Abdominis)) מתרחקים אחד מהשני, ובתוך כך מתרחבת רקמת החיבור האנכית במרכז הבטן(Linea Alba) .  שרירים אלה אחראים על יציבות הליבה של הגוף.  בדרך כלל המצב משתפר אחרי הלידה, אבל לא לגמרי ולא אצל כולן. כתוצאה מתופעה זו חלק מהנשים סובלות מכאבי גב וצוואר, בטן נפולה, צניחת רחם, ותופעות אחרות. במקרים חריפים עושים ניתוח.

עלייה במשקל, אם במהלך ההיריון ואם אחריו, בהחלט מחריפה את המצב.  ירידה במשקל יכולה לעזור בהקטנת הבטן, אבל לא תמיד, ולא במידה רבה.  ככל שאנו מתבגרות, גמישות השרירים יורדת, הגוף שלנו משתנה באופן טבעי, ולרוב לא לטובה.  חולשת השריר, יחד עם כמות השומן, גורמת לבטן גדולה ונפולה.

האם הרזייה תעזור? בהחלט, לכל מה שקשור לשומן תת עורי של הבטן, אבל לא לשרירים רפויים.

נשים רבות מבצעות פעילות גופנית באזור הבטן בתקווה להקטנתה, אבל הסיכוי לכך אינו גדול, ויש דעות של מומחים שכפיפות בטן עלולות דווקא להחריף את המצב, ולהגביר כאבי גב. בכל מקרה, כדאי לפנות לפיזיותרפיסט מוסמך ולקבל ממנו הדרכה.

אני חושבת שכדאי לאמץ גישה יותר רכה לעצמנו, וללמוד לקבל את עצמנו במצב החדש והמשתנה, אחרת יהיה לנו קשה יותר לחיות, בלי שזה ישפר את המצב. גישה נפוצה שמאוד מזיקה היא להשוות את עצמנו למה שהיינו פעם. זה ממש לא רעיון טוב. כדאי לעשות כל דבר שמשפר את הבריאות, המראה, המשקל, וכו’, אבל לא לצפות לניסים.  לגיל 17 כבר לא נחזור בגלגול הזה.

תשימו לב על כמה נקודות חשובות

  1. התחושות שלנו לא תמיד תואמות את המציאות, והן יכולות להיות חזקות גם כשהן לא הגיוניות
  2. במקרים, *יש* לנו הכל, פנים יפים וגוף יפה, אנחנו נמצאות במה *שאין* לנו — הבטן השטוחה שהייתה לפני שנים ולידות
  3. זה גורם לבזבוז מחריד של אנרגיה וזמן בעיסוק במשהו שכנראה לא ניתן לשנות, פרט לניתוח
  4. בכל האספקטים האחרים בחיים נשים לא חשות תחושות כאלה, הן יכולות להיות פעילות, עובדות, עסוקות, מטיילות – חיים מלאים
  5. יוצא שסיפור הבטן גורם למצב רוח גרוע, עד כדי כך שזה מעכיר וצובע את כל החיים בשחור

 

 

ברור ללא לכל ספק שדיאטה נכונה שאני נותנת לנשים עם השמנה בבטן מורידה במשקל ומצמצמת את כמות השומן התת עורי, לכן המראה החיצוני משתפר. אבל לא לצפות מהדיאטה להחזיר לקדמותם את שרירי הבטן שהשתנו ונחלשו.