חברים יקרים,
פורים מגיע ואני מניחה שחלקכם לפחות כבר בחר את התחפושת שלו. האם ידעתם שלפעמים גם האוכל שלנו מתחפש? אוכל עתיר קלוריות מתחזה לדיאטטי, סוכר מתחפש לו ברשימת הרכיבים בשמות שאנחנו לא יודעים לזהות ולמה כל זה מוביל? לבחירות תזונתיות לא נכונות.
במיוחד לכבוד פורים אני רוצה לעזור לכם לגלות את המזונות שמתחפשים לא רק בפורים – אלא כל השנה.
מזונות שמתחפשים לדיאטטים
נתחיל בבלבול בין מזון “טבעי” או “בריא” לדיאטטי. דוגמא טובה לכך היא אגוזים ופיצוחים למיניהם. נכון שיש להם מגוון של רכיבי תזונה מזינים אבל הם גם עתירי קלוריות כך שב-100 גרם יש כ-500-65 קלוריות! ולמי שחושב ש-100 גרם זה הרבה – מזמינה אתכם להציץ על הגודל של אריזות 200 גרם בנמכרות בסופרים. אפשר לאכול את כל הכמות בקלות והיא מסתכמת בלא פחות מ-1000-1300 קלוריות לשקית!
דוגמא נוספת היא גרנולה, העשויה משיבולת שועל, אגוזים ופירות יבשים לרוב, נשמע בריא ודיאטטי למרבית האנשים אך בפועל גרנולה מכילה גם כמות לא קטנה של שמן ותוספת סוכר. 2 כפות גרנולה מספקות כ-70 קלוריות – שווה ערך ל-2 פרוסות של לחם קל.
דגני בוקר גם הם לא תמימים כאשר כתוב לנו על גבי האריזה שיש במנה כ-100 קלוריות שוכחים לציין שזה ערך קלורי ל-30 גרם. כמות לא ריאלית ומבלבלת למדי.
בשורה התחתונה: בדקו את המזון שאתם בוחרים. מה הערך הקלורי למנה ריאלית? בחרו בהתאם.
סרטון איך לבחור אוזני המן?
סוכר שמתחבא ברשימת הרכיבים
אחת הסוגיות החשובות היא סוגיית הסוכר שמכניסים למזון תחת שמות שונים. זה מאפשר לסוכר להסתתר בלי שתזהו אותו.
להלן רשימה מקוצרת של שמות הסוכר שמופיעים על האריזות בישראל:
- סוכר
- סוכרוז
- דקסטרוז
- פרוקטוז
- גלוקוז
- לקטוז
- מלטוז
- מנוז
- קנה סוכר
- סוכר ענבים
- סוכר תמרים
- סוכר פירות
- רכז פירות
- מיץ פירות מרוכז
- נקטר
- דקסטרין
- מלטודקסטרין
- סירופ תירס עשיר פרוקטוז
- סירופ אורז
- סירופ אגבה
- סירופ מייפל
- דבש
- מולסה
- קרמל
- סילאן
לא להאמין כמה! וכדאי לשים לב שיש לא מעט חטיפים ואפילו חטיפי “בריאות” שמכילים כמה וכמה מהשמות הללו.
בשורה התחתונה: הכירו את שמות הסוכרים ולמדו לזהות אותם על גבי האריזות. רצוי לבחור מוצרים עם מינימום תוספת סוכר. זכרו – ככל שהרכיב מופיע מוקדם יותר ברשימת הרכיבים כך שכמותו במוצר גדולה יותר.
מתכון פשטידת ירקות
*מתוך ספרי החדש – דיאטת הלחם של אולגה רז: שיטה ומתכונים להרזיה ולחיים בריאים, הוצאת מטר
רכיבים ל-8-6 מנות (מנה = תחליף כריך מלחם קל)
רכיבים:
800-1000 גר’ כרובית/תרד/בצל או כל ירק שתבחרו
1 כף שמן
2 ביצים
2 כפות אבקת מרק בצל/פטריות, רצוי עם מונוסודיום גלוטמט כדי
שהפשטידה תהיה יותר טעימה (ניתן להשתמש ללא גלוטן לחולי צליאק)
1 גביע לבן עד 3% שומן
1 גביע (250 גרם) גבינה לבנה 5% מכל סוג
תבלינים לפי הטעם
אופן ההכנה:
מחממים מראש תנור ל־ 180 מעלות.
בקערה טורפים את הביצים עם אבקת המרק, הלבן, הגבינה הלבנה
והתבלינים.
חולטים את הירקות במים רותחים כ־ 10 דקות. מסננים ומועכים.
מאחדים את הירקות עם שאר החומרים.
משמנים תבנית ויוצקים לתוכה את הבלילה.
מכניסים לתנור לכ־ 40 דקות.
בתיאבון וחג שמח!
ד”ר אולגה רז
יש לכם שאלות, רוצים לעשות שינוי בצזונה ואורך החיים, הינכם מוזמנים לפנות אלי בטלפון 036094147 או טפלון אישי שלי 054-6603800
או להשאיר פרטים בטופס יצירת קשר ואני אחזור אליך עם כל הפרטים.