השמנה משמעותית נחשבת למחלה כרונית בזכות עצמה. ולא פלא, הרי אנשים שמגיעים למשקל גבוה חוזרים אליו גם אם הם מצליחים לרדת בעזרת ניתוח וטיפול תרופתי. אבל בנוסף לעצם ההשמנה, היא גורמת גם לבעיות בריאות אחרות, כולל סוכרת, מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, בעיות אורטופדיות, חוסר שיווי משקל, שחלה פוליציסטית, בעיות פוריות, בעיות נשימתיות ועוד.
לא פלא שבשנים האחרונות הופיעו מספר תרופות להרזיה, שבמקרים רבים הן מסוגלות, בלווי דיאטה ופעילות גופנית, להוריד אנשים במשקל.
לבעיית ההשמנה יש כמה גורמים:
- גנטיקה – למרות שלא נוכל לשנות את הגנים, נוכל להשפיע על ביטויים – להשתיק/להחליש או להפעיל/לחזק את הגנים התורמים להשמנה על ידי שינוי סביבתי, כולל שינוי במזון ופעילות גופנית, שינה איכותית – כל זה נכלל במושג אֶפּיגֶנֶטִיקָה, כלומר לא שינוי הגנים אלא השפעה על הביטוי שלהם
- מיקרוביום – סך החיידקים שנמצאים בגוף. כמותם אדירה – בערך דומה לכמות התאים בגופנו. מחקרים מראים שהרכב וכמות החיידקים הנמצאים במעי משפיעים על המשקל ועל הבריאות. גורמים רבים משפיעים על המיקרוביום, כולל גיל, תרופות, סמים, אלכוהול, עישון, מצב נפשי, וכמובן אוכל.
- מטבוליזם (חילוף חומרים) – בעיות מטבוליות כוללות טרום סוכרת, בעיות בבלוטת התריס, שחלה פוליציסטית, השמנה ביטנית, דום נשימה, כבד שומני ועוד. יש לציין דבר חשוב נוסף: אחרי כל ירידה במשקל במיוחד גדולה ומהירה, קצב חילוף החומרים יורד, מה שגורם לנטייה לעלות במשקל מהר יותר ויותר קילוגרמים.
- סביבה – תזונה, שינה, פעילות גופנית, עבודה במשמרות, עישון וכדומה. הסביבה בה אנו חיים נקראת סביבה אוֹבְּסוֹגֶנִית, כלומר מעודדת השמנה. הדיאטה (סך כל התזונה והשתיה) של רובנו היא מערבית, ומאופיינת על ידי כמה גורמים:
- עודף קלורי. לפי מחקרים, צמצום בקלוריות מאריך חיים. עודף קלוריות גורם להשמנה ומחלות, כמו סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים גבוהים בדם, מחלות לב וכלי דם, בעיות אורתופדיות, בעיות פוריות, הפסקת נשימה בשינה, וזה ממש לא הכול.
- עודף סוכרים. כל סוגי המזונות שמכילים סוכר בצורותיו השונות, כמו משקאות ממותקים בסוכר, עוגות, עוגיות, דבש, ריבה וכדומה, גורמים להשמנה ולתחלואה.
- עודף שומן לא בריא – שומן מן החי, כמו בנתחים שמנים של בשר בקר, בשר כבש, כבד מכל הסוגים, נקניקים, נקניקיות, שמנת, חמאה, קצפת, וכדומה.
- עודף מלח. מזונות כמו צ’יפס, חטיפים מלוחים, בשר מעובד וכדומה. חשוב לציין שאוכל מלוח בהרבה מקרים הוא גם שמן.
- גודל המנות. המנות הלכו וגדלו במשך 30 – 40 השנים האחרונות, מה שהגדיל את העודף הקלורי ואת העודפים האחרים באחוזים ניכרים, אנחנו מעדיפים מנה גדולה יותר במחיר נמוך יותר. מכאן מגיעים כל המבצעים – קופסת וופל שנייה בחצי מחיר, או תוסיפו רק כך וכך שקלים ותקבלו שקית צ’יפס גדולה יותר. והאמירה ה”פולנית” הידועה — חייבים לגמור את כל האוכל מצלחת – רק מוסיפה.
- שינה מעטה ו/או לקויה — פחות מ-7 שעות בלילה — תורמת להשמנה ולמחלות הקשורות אליה. מחקרים מראים שאנשים העובדים במשמרות נוטים יותר להשמנה ולמחלות אלה מאשר האלה שעובדים בשעות האור.
- אכילה מהירה ו/או לא מרוכזת – לייד הטלוויזיה, המחשב, בקריאת ספר או עיתון וכדומה.
- חוסר פעילות ואורח חיים יושבני תורמים לעלייה במשקל ולבריאות לקויה.
הדיאטה המערבית פוגעת במיקרוביום (דיסביוזיס), וגורמת להשמנה ולהתפתחות מחלות.
מה צריך לעשות כדי לשנות את צורת החיים הזאת לבריאה יותר?
תחת הדרכה של בעל מקצוע רפואי בתחום התזונה, כמו דיאטן/ית, עוברים לדיאטה מותאמת אישית, הלוקחת בחשבון, בנוסף למשקל, מצב הבריאות, כולל מחלות, בדיקות, ותרופות, גם את הטעם האישי, אורח החיים, שעות העבודה, הרגלים, נסיעות, אירועים וכו’.
דיאטת הלחם מהווה בסיס מצוין לדיאטה מותאמת אישית.