סוכרת -המחלה שאפשר למנוע
ד”ר אולגה רז, מספרת על דיאטה לסוכרת
יש לך סכרת או טרום סוכרת? שינוים בתזונה ובאורח החיים יעזרו לך לאזן את המחלה הקיימת או למנוע אתהאם עדיין היא מופיעה כטרום סוכר.
סוגי הסוכרת
- סוכרת מסוג 2 (תוקפת גם ילדים בעודף משקל)
- סוכרת מסוג 1
- סוגי סוכרת שהתגלו רק במאה 21 שיש בהם סימנים של סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2 – MODY ו-LADA
- סוכרת הריון
- טרום סוכרת – מצב בו הסוכר בצום עדיין תקין, אבל התהליך הסוכרתי כבר פועל ופוגע
סוכרת סוג 2 וטרום סוכרת הנם הסוגים השכיחים ביתר, וברוב המקרים קשורים להשמנה. הרזיה בריאה ודיאטה לסוכרת מסייעים במניעה ודחיית הופעת המחלה ובטיפול בה. כיום גם בטיפול תרופתי מבהירים שבלי דיאטה לסוכרת ולהרזיה הטיפול לא יכול להצליח.
טיפלתי בשנות עבודתי באלפי אנשים שמנים שלכאורה היו בריאים, ורמות הסוכר בצום היו תקינים, אך בגלל ההשמנה והסימנים הקליניים, לא וויתרתי, ושלחתי אותם לבדיקות מעמיקות יותר, וכך התאפשרה האבחנה של טרום סוכרת אשר סוללת דרך מהירה לסוכרת סוג 2, אם לא עושים דיאטה לסוכרת ולהרזיה.
דיאטה אישית לסוכרת ולהרזיה מסיעת בהורדת רמות הסוכר ו-HbA1c,מקטינהמינון התרופות והאינסולין ומאפשרת לאכול אוכל טעים, בריא, עשיר בפחמימות מורכבות ולא מחייבת להכין אוכל מיוחד, כך שאפשר לאכול עם המשפחה, במסעדות ובאירועים, רק בהבנה ובתכנון נכון.
אחד העקרונות החשובים בתזונה לסוכרת – לא להעלות את רמת האינסולין אחרי הארוחה עד כמה שאפשר. הכללים הבאים משרתים את המתרה ועוזרים לשמור על רמות האינסולין והסוכר בדם ללא שינויים קיצוניים.
דגשים תזונתיים בדיאטה לסוכרת – לטיפול ולאיזון סוכר בדם
1. לאכול ארוחות קטנות כל 3-4 שעות, גם אם לא רעבים
- לבחור פחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי נמוך: לחם דגנים מלא (שיפון/חיטה /שעורה/ כוסמין/קל), אורז בסמטי/מלא, פסטה מקמח דורום/מלאה, קינואה, כוסמת, בורגול, שיבולת שועל, קטניות (עדשים, שעועית לבנה או חומה, אפונה, גרגרי חומוס, פול, עדשים), וכדומה, כל פעם בכמות של 1-1.5 כוס לאחר הבישול
- לצמצם ואף למנוע צריכת סוכרים ופחמימות בעלות מדד גליקמי גבוה: עוגות, עוגיות ושאר דברי מתיקה, סוכר, דבש, סילאן, אגבה, מיצים טבעיים ומשקאות ממותקים, אורז פרסי, אטריות, פתיתים, סולת, לחם לבן, פיתה, תפו”א, דגני בוקר למיניהם, חטיפים וכדומה.
- לבחור בארוחות בשריות בסוגי בשרית רזים:הודו, עוף ללא עור, דגים, בקר רזה, כמו סינטה, פילה, צ’אך, וויסברטן וכדומה.
- לאכול את המנה הבשרית בתוספת ירקות בלבד. מאחר וחלבונים אינם מעלים את רמות הסוכר והאינסולין, הכמות יכולה להיות גדולה
- לאכול שפע ירקות במגוון צבעים, מינים וצורות, עם ובין הארוחות–מאודים/מוקפצים/סלט/מרק/אנטיפסטי וכו’. מותר לאכול גזר וסלק למרות טעמם המתוק, אם כי כדאי לבדוק פעם אחת את רמת הסוכר לאחר אכלתם.
- לשלב שמנים ושומנים בריאים: 2-3 כפות שמן זית או קנולה ליום וכן אבוקדו, טחינה, אגוזים ושקדים בכמויות מותאמות
- להימנע משומנים רווים ומוצרים המכילים אותם: חמאה, מוצרי חלב עתירי שומן, שמנת, קצפת, בשרים שמנים (כבש, צלעות, אנטרקוט, נקניקים, נקניקיות, כבר ואברים פנימיים אחרים),
- להקטין צריכה של שומנים רב בלתי רווים, כמו חמניות, תירס, חריע וכדומה
- לאכול מוצרי חלב עד 5% שומן ופירות, בהגבלה שמותאמת אישית
- לשתות כ-10 כוסות נוזלים ליום – מים, סודה, משקאות דייאט, קפה, תה וחליטות צמחים. ניתן להשתמש בממתיקים מלאכותיים או בסטיביה.
- לעשות פעילות גופנית סדירה בהתאם ליכולותיכם ולישון 7 שעות בלילה
14.תשתמשו בתוספי התזונה לאחר התייעצות עם תזונאית קלינית, לארח בדיקות דם, לדוגמה מגנזיום (נוטה להיות בחסר בקרב סוכרתיים), וויטמין B12,D ואחרים.
אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לשפר את בריאותכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.