פירות יבשים
מי לא אוהב פירות יבשים?
לשבת בערב קר וגשום עם קערה של שפע פירות יבשים?
מה טוב בפירות יבשים ומה פחות טוב?
דברים טובים:
פירות יבשים מכילים את אותם ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, כולל סידן, ברזל, ויטמין בטא קרוטן, פיטוכימיקלים ועוד, כמו בפרי רגיל, רק שריכוזם גבוה יותר עקב כך שהם אינם מהולים בנוזלים, שנעלמו בתהליך הייבוש.
עם זאת,
לא מומלץ לאכול פירות יבשים רק כדי לקבל את הערכים התזונתיים הטובים, כיוון שאלה מלווים בריכוז גבוה של סוכר, שמזיק לבריאות. עדיף לקבל אותם ממקורות אחרים. מה שכן, למרות ערכם הקלורי הגבוה, פירות יבשים בלתי-מסוכרים עדיין עדיפים על פני ממתקים כמו עוגיות, חטיפים, סוכריות ושוקולדים, אבל בכל מקרה כדאי למעט בכמויות. ואל תטעו — סוכר פירות אינו פחות מזיק מסוכר לבן!
דברים פחות טובים נוספים:
- ייבוש מסורתי נעשה בשמש בשטח פתוח, מה שחושף את הפירות לזיהום על ידי חרקים וציפורים. ייבוש מתקדם, בשיטת מודרנית, אינו גורם לזיהומים כאלה. מאחר ואיננו יודעים מאיפה הגיעו הפירות היבשים שאנחנו קונים, כדאי לרחוץ פירות יבשים בדיוק כפי שאתם נוהגים עם פירות טריים.
- חלק מהם עוברים עיבוד על ידי תרכובות גופרית, כדי לשפר את הצבע ואורך המדף, אך הם עלולות לגרום לתגובות אלרגיות, ואפילו להתקפי קצרת אצל אנשים רגישים.
- חלק מהפירות היבשים נמכרים כשהם מסוכרים, כמו למשל פפאיה, אננס וחמוציות, והם מהווים בעצם יותר ממתקים מאשר פירות.
כמה דוגמאות לכמות מוערכת של קלוריות ב-100 גרם:
- צימוקים: כ-250, לעומת ענבים: כ-65
- תמרים יבשים: כ-250, לעומת תמרים לחים: כ-100
- תאנים יבשות: כ-250, לעומת תאנים טריות: כ-80
- שזיפים יבשים: כ-160, לעומת שזיפים טריים (עם גלעין, שתמיד נכלל בשקילה): כ-40
הבעיה העיקרים עם פירות יבשים היא הכמויות, הרי באכילת קערה של פירות יבשים אפשר להגיע למאות רבות של קלוריות. הכמות קובעת, ולכן כדאי להיזהר מקניית כמויות גדולות של פירות יבשים, וגם לוודא שמגישים במנות קטנות, הרי ברור שאחרת תאכלו את כל הקלוריות האלה!
אגוזים, שקדים, קשיו וכל היתר
בנוסף לפירות יבשים, נהוג בט”ו בשבט גם לאכול אגוזים, שקדים, קשיו וכל היתר, שבאנגלית יש להם מילה כללית – nuts.
כל אלה ידועים כמזון מזין ונמצאים בשימוש בני האדם במשך אלפי שנים.
היתרונות שלהם – תכולה גבוהה של שומנים בריאים, חלבון (לא מושלם, לא לגמרי מחליף חלבון מן החי, אבל מוסיף ערך תזונתי), סיבים תזונתיים, ויטמין E, ויטמינים מקבוצה B, סידן, אשלגן, ברזל, אבץ, מגנזיום.
הערך הקלורי של 100 גרם nuts נע בין 550-600 בקשיו ובבוטנים, ומגיע ל-650-680 בסוגים אחרים.
תכולת החלבון נעה בין 20-25 גרם ל-100 גרם, ותכולת השומן – בין 50-55 גרם ל-100 גרם.
מעניין שערמונים אינם שייכים לקטגוריה של nuts, הם פחמימות, כמות השומן והחלבון בהם נמוכה ואילו כמות הפחמימות גבוהה: כ-36 גרם ל-100 גרם ערמונים. כך גם ערכם הקלורי הרבה יותר נמוך מזה של nuts: כ-170 קלוריות ל-100 גרם.
אז למי ששומר על המשקל כדאי לאכול את הדברים הטעימים הללו רק בכמויות מדודות, ואילו מי שרוצה לעלות במשקל, זה אוכל מאוד מתאים למטרה זו.
דר’ אולגה רז, מייסדת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב, מייסדת המחלקה למדעי התזונה במרכז האוניברסיטאי אריאל, מרצה בכירה, ומפתחת דיאטת הלחם.
אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם’ לרדת במשקל התקשרו לטלפון 036094147 או 0524266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.