אנשים רבים נוטלים תרופות בקביעות, כמעט כל ביקור אצל הרופא מסתיים בביקור בבית המרקחת ממנו יוצאים מצוידים בקופסאות ובקבוקים של תרופות. חלקן נותר בארון התרופות ללא שימוש וחלקן נמצאות בשימוש. מעטים האנשים שמודעים לכך שלתרופות יש אינטראקציה עם המזון שנאכל והמזון עשוי להגביר או להפחית את הספיגה של התרופה וכן המזון הנאכל עשוי לשנות את צורת הפעילות של התרופה ואף לסכן את הבריאות. לכן חשוב מאוד לקרוא את העלון של ההסברים המצורף לתרופה.
להלן מספר דוגמאות לתרופות ולאינטראקציות ביניהן לבין מזון :
1. אספירין
תרופה שכיחה המשמשת לשיכוך כאבים, הפחתת תהליכים דלקתיים והפחתת סיכון להתקף לב וסרטן. על פי מחקר מכתב העת המדעי Circulation בשנת 1997 לו חולי הלב היו נוטלים אספירין כבר עם הופעת הסימנים הראשונים של התקף לב, היה ניתן למנוע 5000-10000 מקרי מוות לשנה!
למרות התכונות הטובות של אספירין חשוב לזכור ש :
א. אספירין עשוי להוביל לדימום בקיבה – המלצה : יש לנטול אספירין עם הארוחה, רצוי עם מים ולא קפה.
ב. אספירין בטווח ארוך עשוי להוביל למחסורים בויטמין C, ברזל וחומצה פולית – המלצה : לצרוך תזונה עשירה בירקות (כולל עגבניות, ירקות עליים, כרוב מסוגים שונים), ביצים, קטניות, דגנים מלאים, פירות הדר, בשרים רזים וכן הלאה.
2. תרופות סותרות חומצה על בסיס אלומיניום – ישנם אנשים המשתמשים בתרופות נוגדות חומצות שבתוכן יש אלומיניום. אלומיניום נתפס כאחד הגורמים להתפתחות אלצהיימר. בנוסף, סותרי חומצה על בסיס אלומיניום עשויים להוביל למחסורים בזרחן ובתיאמין (ויטמין B1).
המלצות
• מומלץ לבקש מהרופא המטפל סותר חומצה שאינו על בסיס אלומיניום.
• במידה ובכל זאת נוטלים סותר חומצה על בסיס אלומיניום הקפידו :
– לשלב תזונה בשרים, מוצרי חלב, קטניות ומוצרי חיטה מלאה.
– להמנע מאלכוהול.
3. סוגי אנטיביוטיקה שונים
פניצילין : אחד מסוגי האנטיביוטיקה הנפוצים ביותר. עשוי להוביל למחסור בברזל ובאשלגן. ההמלצות :
• על מנת למנוע פגיעה בספיגת הברזל ופגיעה של הברזל ביעילות התרופה – לאכול מזון עשיר בברזל בהפרש של שעתיים לפחות מנטילת הפניצילין.
• להעשיר את התזונה בברזל על מנת למנוע התפתחות אנמיה כולל בשרים, עופות, ביצים.
• להעשיר את התזונה באשלגן ממקורות כגון ירקות ירוקים, בננה, עגבניה, אבוקדו, פירות הדר, מוצרי חלב ניגר, תפוחי אדמה ועוד.
טטרציקלין : סוג אנטיביוטיקה שיש לו אינטראקציה עם סידן, בעיקר ממקור מוצרי חלב. כמו כן, נטילת התרופה עשויה להוביל למחסורים בויטמין C וויטמינים מקבוצת B. ההמלצות :
• לאכול מזון עשיר בסידן בהפרש של שעתיים לפחות מנטילת הטטרציקלין.
• להעשיר את התזונה במזונות מן הצומח שמספקים ויטמין C וויטמיני B כגון כרוב, פלפל, עגבניה, פירות הדר, קיווי, תותי שדה וכן הלאה.
נאומיצין : גורמת למחסורים בויטמין B12 לכן לאנמיה. ההמלצות :
• להמנע מאלכוהול.
• לצרוך מזון עשיר בברזל ו-B12 כגון בשרים ודגים על בסיס יומי.
ובאופן כללי על אנטיביוטיקה : אנטיביוטיקה פוגעת בחיידקים המזיקים אך גם בחיידקים הטובים שמצויים במעי הגס ומסייעים בשיפור הפעילות והתפקוד של המעי. הפגיעה בחיידקים הללו עשויה להוביל לכאבי בטן, נפיחות, גזים או שלשולים. על מנת לשמר את אוכלוסיית החיידקים הטובים באופן כללי וביחוד במהלך נטילת אנטיביוטיקה, פותחו תכשירי פרוביוטיקה שמכילים חיידקים חיים כמו אצידופלוס ועוד. התכשירים יכולים להופיע בכמוסות/אבקות לנטילה כתוספי תזונה וכן בחלק מן מוצרי החלב המועשרים (בעיקר יוגורטים).
4. מדללי דם (כגון קומדין) – חלק מחולי הלב זקוקים לטיפול בתרופות לדילול דם אשר מאיטות את קרישת הדם וכך מונעות יצירה של קרישי דם שעשויים להוביל לחסימה של כלי דם. על מנת שהתרופות יפעלו בצורה יעילה ביותר על המטופל להמנע מצריכת כמות גדולה של מזונות עשירים בויטמין K כגון ירקות ירוקים (תרד, כרוב וכדומה), אבוקדו, כבד ועוד. כמות המזונות הללו בדיאטה צריכה להיות מאוזנת ומבוקרת, ללא שינויים דרסטיים. לשם כך מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית. כמו כן, יש להמנע מתוספים של ויטמין K ו-C, שתיית אלכוהול ומשקאות שבהם קפאין.
5. תרופות משתנות (כגון פוסיד) – תרופות אלו משמשות לטיפול באנשים שסובלים מחוסר איזון בנוזלי הגוף או מיתר לחץ דם. הבעיה היא שהן מגבירות הפרשה של אשלגן בשתן. מסיבה זו ניתנת במקביל תוספת אשלגן בכדורים (Slow-K) ויש להקפיד על ניטור רמות האשלגן בדם לעיתים תכופות. ההמלצות התזונתיות הן העשרת התזונה במזונות עתירי אשלגן כגון ירקות ופירות ובעיקר פטרוזיליה, עגבניות, פלפלים, בננות, פירות הדר, מלון ושזיפים. עם זאת, התזונה אינה מהווה תחליף לתוספים.
6. גלולות למניעת הריון – גלולות עשויות להוביל למחסורים תזונתיים כגון מחסור בויטמיני B (B1,B2,B6,B12 ,חומצה פולית) וויטמין C. מחסורים אלו עשויים להוביל לתחושת עייפות, נשירת שיער, כאבי שרירים, בעיות עור וכן הלאה. נשים שמפסיקות נטילת גלולות על מנת להכנס להריון צריכות להיות מודעות לאפשרות שנוצר מחסור בחומצה פולית מאחר ומחסור בחומצה פולית קשור לסיכון מוגבר למומים מולדים במערכת העצבים של העובר. ההמלצה כיום לנשים בגיל הפוריות הינה ליטול חומצה פולית עוד לפני הכניסה להריון וכן בטרימסטר הראשון של ההריון. מעבר לנושא התוספים נשים שנוטלות גלולות צריכות לצרוך תזונה עשירה בחומצה פולית כגון מוצרי חיטה מלאה, ביצה (חלמון), קטניות, ירקות עליים, נבט חיטה, תירס, אגוזים, שקדים ולעיתים גם כבד. כמו כן, יש לצרוך תזונה מאוזנת ומגוונת כולל בשרים ומוצרי חלב על מנת לספק את יתר הויטמינים.
7. אלטרוקסין – תרופה זו משמשת אנשים הסובלים מתת פעילות של בלות התריס. קיימת אינטראקציה בין אלטרקוסין לבין מזונות ממשפחת הכרוביים (כרוב, ברוקולי, כרובית), תרד, אגס, אפרסק ומוצרים המכילים חלבון סויה. לכן יש להמנע מאכילת כמות גדולה של מזונות אלו ומומלץ לאכול אותם מבושלים. מזונות אלו מפחיתים את פעילות התרופה ופוגעים באיזון.
8. סטרואידים (כגון קורטיזון) – עשויים להוביל לעלייה במשקל בעיקר על רקע אצירת נוזלים וכן צבירה של שומן ועליה ברמות הסוכרים בדם.
9. תרופות לעצירות (כגון שמן פרפין) – שמן פרפין שמשמש בעיקר לטיפול בעצירות בקרב קשישים עשוי להוביל לשיבוש ומחסור בויטמינים מסיסי שומן מסוג A,D,K. מאחר והמחסור מתפתח במהרה אצל קשישים מומלץ להוסיף לתפריט מוצרי חלב, ביצים, ירקות ופירות ירוקים וכתומים, דגי ים שמנים (סלמון, מקרל, סרדינים).
השורה התחתונה
הגוף נבנה ומתפקד הודות למזון שהוא מקבל וכל חומר זר שמוכנס לגוף (למשל תרופה) עשוי לפגוע בפעילות מערכת העיכול ולפגוע בעיכול, בספיגה ובניצול של רכיבי המזון.
לכן ההמלצה היא לפנות ליעוץ של מומחים באשר לאופן בו יש ליטול את התרופות, האינטראקציות בין התרופות למזונות ותוספי מזון, להקפיד ליטול את התרופות על פי ההוראות ולהשלים את המחסורים שמתפתחים על רקע נטילת התרופות על ידי תזונה ותוספי תזונה בהתאם להנחיית איש מקצוע.
מאת דר’ אולגה רז, PhD, תזונאית קלינית, מנחת קבוצות הרזיה, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב
אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לרדת במשקל ולשפר את בריאותכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.