תמו החגים, תמו התירוצים – מתחלים שינוי בשיפור הבריאות ואיכות החיים!
שנה חדשה הגיעה, וכמו בכל שנה חלק מאינתו מחליטים לעשות שינויים בחיים. מדובר בכל שינוי – לסדר את הבית, לצבוע, לקנות רהיטים חדשים, להתפייס עם החברה שרבתי איתה, למצוא בן זוג או להיפרד מזה הקיים, ללמוד באוניברסיטה או בקורס כלשהו, לשנות מקום עבודה ועוד. כל דבר, כל שינוי גדול כקטן דורש גישה לביצועו, אחרת הוא יישאר בגדר חלום, וחוסר ביצוע יגרום לאכזבה, ירידת ערך עצמי, עצב, וכל הדברים הלא מועילים לשיפור המצב אותו רצינו לשנות.
אני אדבר על שינויים בבריאות ובתזונה, כמובן.
כדי לעשות שינוי, צריך קודם כל לחשוב למה כדאי לעשות את השינוי, מה הסיבה האמיתית לעשיית את השינוי, מה היתרונות והחסרונות בשינוי, למה והאם אני רוצה לעשות את השינוי. לדוגמה, אני רוצה לרדת במשקל.
למה? מה הסיבה?
להיראות יותר יפה?
לסתום את הפה לבעל שכל הזמן אמר לי שאני שמנה?
לשפר את הבריאות שלי?
או אולי אני בכלל נהנית מלאכול את מה שבא לי ולא איכפת לי ממה שהבעל אומר?
ולגבי הבריאות – אז יהיה מה שיהיה. העיקר שנוח לי ונעים לי לאכול את האוכל שאני אוהבת, ואני מוכנה לוותר על הבריאות ועל היופי וגם על היחסים הנעימים על הבעל. אם הרצון שלי לרדת במשקל הוא רק חיצוני לי, בגלל שאחרים אומרים שזה מה שצריך לעשות, אז סביר להניח שלא אעשה שום שינוי, אולי רק לטווח קצר.
הבעיה היא שהניגוד בין החיצוני והפנימי יגרום לתיסכול וכעס. תנסו להעמיק לתוך עצמכם האמיתיים ולהחליט האם בכלל אתם רוצים את השינוי.
איך לעשות את השינוי?
כדי לעשות שינוי צריך לתכנן את התהליך, כולל לתכנן קניות, בישולים, גם למשפחה, מניעת פיתויים. בעצם תכננו איך להחליף את ההרגלים שגרמו להשמין להרגלם שיורידו במשקל, בלי לפגוע יותר מדי בהרגלי המשפחה, בלי לעשות הוצאות גדולות וכו’.
למשל, לא להפסיק לגמרי את הממתקים, אלא לעשות זאת בהדרגה, למי שלא אוהב ירקות לא ללהכריח את עצמו לאכול אותם 3 פעמים ביום, להתחיל מפעם אחת, וכו’.
קובעים מטרות מוחשיות, מדידות וברות השגה.
הגדרת המטרה צריכה להיות מאוד מוחשית וספציפית, במקרה שלנו – לרדת במשקל. יכולות להיות גם מטרות אחרות, כמו לאכול יותר ירקות, להוריד את כמות הסוכר/המלח באוכל, להקטין את כמות הממתקים וכד’. המטרה צריכה להיות גם מדידה וברת השגה. למשל לרדת 10 קילו בחודש, למרות שזה מדיד, אינו עומד בקריטריונים של מטרה ברת השגה. בחירת מטרה גדולה מידי תגרום, סביר להניח, לאי עשיית השינוי המיוחל או לשבירה במהלכו. תהיו צנועים, תקבעו מטרה ברת השגה, כמו 2 קילו בחודש. אם תרדו יותר – עוד יותר טוב. כשהדרך ארוכה, עשיית שינויים קטנים לאורך זמן מביאה אותנו להישגים גדולים.
איך לעזור לעצמנו בשינוי הרצוי.
כדי לעזור לעצמכם תקחו דף ותעשו רשימה של כל אותם הפריטים שגורמים לכם (ולבני המשפחה, מה שבדרך כלל הולך יחד) להשמין, כמו עוגות, עוגיות, וופלים, פיצוחים, בשר שמן, נקניקים ונקניקיות וכדומה, לכל אחד את הפריטים המכשילים משלו. ברגע שהעליתם אותם על הכתב ושמתם את הרשימה על המראה בחדר שינה, כך שכל פעם תראו אותה, יהיה לכם קל יותר להימנע מקנייה או הכנה של הפריטים הללו. זה יגרום לירידה במשקל ביתר קלות. במקום לאפות או לקנות עוגות ולהחזיק אותן בביית, לאכול פרוסת עוגה פעם בשבוע בבית קפה.
את השינוי קל יותר לעשות בשיתוף עם האנשים שאוהבים אתכם ודואגים לכם באמת – בעל/אישה/בת/חברה וכו’. תבקשו עזרה, לא נידנודים והערות פוגעניים. זה יעזור גם בעריכת קניות האוכל הביתה, גם בבישולים, גם באכילה יום יומית. תשתמשו ברשת חברתית, הדיווח שלכם ודיון עם החברים הווירטואליים מאוד עוזרים.
להתייחס לכל שינוי ושיפור בצורה חיובית, להתלהב, ליהנות, ולא להקטין את ההישג. לדוגמה, ירדתי 250 גרם בשבוע. לצערי רבים האנשים שיגיבו כך: “מה? רק 250 גרם??!” תגובה זו מכשילה ולא מעודד להמשיך. תגובה מועילה יותר היא: “איזה יופי, גם אכלתי טוב, וגם ירדתי במשקל, והכי חשוב — לא עליתי בכלל!”. אפשר גם להגיד לעצמנו: “250 גרם בשבוע זה קילו בחודש, זה 12 קילו בשנה!” תגובה כזאת לגרום לכם לסיפוק ואושר.
תזכרו את התחושה הזאת, תחושה של ניצחון. תחשבו מה עשיתם כדי להגיע לניצחון זה, ותעודדו את עצמכם: אכלתי יותר ירקות – כל הכבוד לי או קניתי רק מעט ממתקים הביתה – כל הכבוד לי. זה יגרום לכם לרצות עוד יותר לעשות את הדברים האלה. תמשיכו להרגיש את תחושת הניצחון כדי לזכור אותה שוב. זה יעזור להפוך את השינוי להרגל, הרי זה עושה לכם טוב, נעים, מרגישים קל יותר, בריא יותר.
ולסיכום..
הדרך לשינוי ארוכה, מלאה בורות שתיפלו לתוכם מדי פעם. כמו שילדים לומדים ללכת, כך אתם לומדים לאכול מחדש בגיל מבוגר. זה תהליך ארוך ולא פשוט. מה שחשוב הוא להבין שלא רק המטרה חשובה, חשובה הדרך בה אתם לומדים ללכת. הלימוד הוא מילת המפתח. לימוד, תרגול והכנסת הרגלים חדשים לשגרה. להמשיך לאכול ירקות, להמשיך לאכול פחות סוכר, להמשיך ליהנות מהאוכל החדש. אם נפלתם, תקומו ותמשיכו כאילו שום דבר לא קרה. אתם לא רובוטים אלא בני אדם עם כל החולשות. מה שחשוב הוא לא לאפשר לנפילה להרוס לכם את תהליך השינוי. תסלחו לעצמכם, זה ישתלם.
כדי שהדרך הזאת תהיה יותר קלה בשבילכם ויהיו לכם כלים ותמיכה אני מזמינה גם אותכם להצטרף לקבוצות הרזיה שלנו או לפגישות אישיות איתי ולהתחיל את השינוי בחייכם!
תזכרו, החגים הם רק תאריכים בלוח השנה, החיים ממשיכים גם אחרי זה.
החלטתם לעשות את השינוי – אל תחכו, כי ככל שעובר הזמן פוחתים הסיכויים להתחילו.
הינכם מוזמנים לפנות אלי בטלפון 036094147 או טפלון אישי שלי 054-6603800
או להשאיר פרטים בטופס יצירת קשר ואני אחזור אליך עם כל הפרטים.