בשנים האחרונות אנחנו שומעים בכל מקום את צירוף המילים – דיאטה ים תיכונית. הן במאמרים מדעיים והן בכלי התקשורת דנים שוב ושוב ביתרונות הדיאטה הים תיכונית.
אז מה היא בכלל הדיאטה הים תיכונית?
אין תשובה אחת שקובעת מה וכמה יש לאכול בדיאטה הים תיכונית. זאת משום שזו אינה דיאטה אחת, אלא שלל דפוסי אכילה בעלי מאפיינים דומים המאפיינים את מדינות אגן היפ התיכון. בין המדינות באגן הים התיכון נמנות גיבלטר, ספרד, צרפת, מונקו, איטליה, סולבניה, קרואטיה, מונטנגרו, יוון, טורקיה, ישראל, קפריסין, סוריה, לבנון, מצרים, מלטה, מרוקו ועוד. כל הרבה מקומות שונים – האם ניתן לצפות שתהיה דיאטה אחת משותפת לכולם? התרבות שונה, הרגלי האכילה השונים, המזון הנפוץ שונה, הגנטיקה שונה – הכל שונה.
בסקירת אינטרנט ניתן למצוא כמה הגדרות שונות:
- באתר Mayoclinic: דיאטות ים תיכוניות הן הדיאטות הבריאות ביותר מבוססות על פירות, ירקות, דגים ודגנים מלאים, ומוגבלות בשומנים הלא בריאים. הבדלים קטנים ביחס הכמויות של מזונות מסוימים עלולים לשנות את הסיכון למחלות לב.
שימו לב: אף מילה על קטניות ואפילו על שמן זית.מבינים משהו? נראה לי שלא.
- באתר health.com: איך לאכול כמו יווני? בנקודה זו אתם כנראה כבר יודעים שדיאטה ים תיכונית טובה לבריאותכם. המחקרים מוכחים שוב ושוב שאנשים שמבססים את הדיאטה על ירקות, דגנים מלאים, שומנים בריאים, לא רק שוקלים פחות אך מורידים סיכון למחלות לב, דיכאון, ודמנציה. אז למה אתם מחכים? תלכו לשוק, תאכלו אוכל עונתי, ותתחלקו בלחם מחיטה מלא עם מישהו שגורם לכם לחייך. גם כאן לא ממש מובן מה זה דיאטה ים תיכונית, אף מילה על קטניות ושמן זית מוזכר רק בתור שומנים בריאים.
3. באתר ויקיפדיה: דיאטה ים תיכונית מהווה המלצות תזונתיות המבוססות על סגנון האכילה שהיה קיים ביוון, איטליה דרומית, צרפת וספרד בשנות 1940-50. העקרונות: צריכה גבוהה של שמן זית, קטניות ודגנים מלאים, ירקות ופירות, צריכה בינונית עד גבוהה של דגים, צריכה בינונית של מוצרי חלב (בעיקר גבינות ויוגורטים), צריכה בינונית של יין, וצריכה נמוכה של מוצרי בשר שאינם דגים.
סופסוף דואגים להזכיר שמן זית וקטניות אבל לא ממש ברור מכאן מה היא צריכה בינונית של יין, אין הגדרת כמויות, כך שגם אלכוהוליסט יכול לטעון שכמות האלכוהול שהוא צורך בינונית.
ב-2013, UNESCO (אני אישית לא מכבדת את הארגון הזה) הוסיף את הדיאטה הים תוכנית ל-Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity of Italy (promoter) , France, Morocco, Spain, Portugal, Greece, Cyprus, and Croatia. וכתב: דיאטה ים תיכונית כוללת רשימת כישורים, ידיעות, ,ריטואלים, סימבולים, ומסורות לגבי גידול יבולים, דייג, ובישול.
כל כך הרבה ניסיונות להגדיר ועדיין אי אפשר להבין מהן מה זו דיאטה ים תיכונית ואיך ניתן ליישם אותה. ראשית חשוב שנזכור שמה שבשנות ה-50 במאה הקודמת המדינות הללו היו עניות, המסורות ושיטות עיבוד המזון היו שונות ולא רלוונטיות לימינו, אכלו מה שהיה זול ונגיש (ירקות, דגנים, קטניות, דגים ופירות ים, זיתים ושמן זית, גבינות ובעיקר גבינות צאן מאחר וחלק מהתושבים היו רועי צאן וצרכו גבינות צאן שמנות ובשר צאן שמן) ורבים עסקו בעבודה פיזית מאומצת. סגנון האכילה הזו בהחלט בריא יותר מסגנון האכילה המערבי והעשיר ואפשר לציין גם את דיאטת הודו או דיאטת נפאל – דיאטות בריאות גם הן.
דיאטת הלחם – יישום ברור ומוגדר של מאפייני הדיאטה הים תיכונית
דיאטת הלחם שפיתחתי מבוססת, כמו הדיאטה הים תיכונית, על מזון בריא וזול. דגנים מלאים וקטניות, ירקות בשפע, מוצרי חלב רזים ופירות בהגבלה, בשר, עוף ודגים רזים ותוספת שמן זית. הדיאטה ברורה, מבוססת מדעית ומספקת כלים ליישום ביומיום.יתכנו כמובן שינויים והתאמות בין אנשים שונים בסדר הארוחות, גודלן והרכבן אבל יש כמה עקרונות בסיס:
- לאכול כל 3-4 שעות, גם אם לא רעבים
- לאכול ירקות ללא הגבלת כמות, בכל צבע ובכל צורת הכנה (למעט תפו”א, בטטה ותירס)
- לצרוך פירות בהגבלה – 1-2 מנות ביום
- לצרוך 1-3 כפות שמן זית או קנולה ביום
- לאכול בשרים רזים (עוף, הודו, נתחי בקר רזים, דגים) לפחות 3 פעמים בשבוע ורצוי כל יום, בצירוף ירקות בלבד
- לבסס את כל הארוחות, למעט הבשריות, על פחמימות מורכבות – כמו לחם מקמח מלא, אורז בסמטי או מלא, פסטה מקמח דורום או מלא, גריסים, קינואה, שבולת שועל, קטניות, בטטה וכדומה
- לצרוך חלב ומוצריו בהגבלה
- לשתות 8-10 כוסות נוזלים לנשים, 10-12 כוסות נוזלים לגברים – כל נוזל ללא סוכר, כמו מים, סודה, משקאות דיאט, תה וקפה
- מותר להשתמש בממתיקים מלאכותיים או בסטיביה
- לאכול ביצה בכל יום, בכל צורת הכנה
- לישון כ-7 שעות
- לבצע פעילות גופנית מתאימה
לסיכום דיאטת הלחם היא דיאטה ים תיכונית – מובנת, פרקטית וקלה ליישום
מעוניינים ללמוד עוד על דיאטת הלחם ולקבל תוכנית מותאמת אישית ? לחצו כאן http://bit.ly/2tPrdfP