פסוריאזיס היא מחלה סיסטמית שמתאפיינת מעבר לנגעים בעור גם בדלקת תת קלינית נמוכת עוצמה שמהווה גורם סיכון לתסמונת המטבולית ומחלות כרוניות שונות כמו סכרת, מחלות לב וסרטן. הסיכון גדול עוד יותר בחולי פסוריאזיס הסובלים מהשמנת יתר. אין תזונה שגורמת להחלמה מפסוריאזיס אבל יש תזונה שיכולה לסייע בהפחתת עוצמת הדלקת ומכאן הפחתת עוצמת התסמינים והסיכון למחלות הנלוות. מה כדאי לדעת?
-
תזונה נטולת גלוטן
תזונה נטולת גלוטן מקלה במקרים רבים את המצב של חולי פסוריאזיס כנראה מאחר ופסוריאזיס, בדומה לצליאק, פוגע במערכת החיסון. דיאטה נטולת גלוטן (חלבון המצוי בדגנים כמו חיטה, שיפון ושעורה) עשויה לשפר במידת מה את מצב חולי הפסוריאזיס.
-
תוספת חומצות שומן מסוג אומגה 3
אומגה 3 היא חומצת שומן אנטי–דלקתית ובכך היא יכולה לסייע בהפחתת התגובה הדלקתית בחולי פסוריאזיס. מזונות עשירים באומגה 3 כוללים דגי מים קרים כמו טונה (קפואה), סלמון, הרינג ופורל. חומצות שומן אומגה 3 קיימות גם במזונות צמחיים כמו אגוזים מלך, פשתן, צ‘יה וזרעי קנביס אך ההשפעה של אומגה 3 צמחית חלשה בהשוואה לאומגה 3 משמן דגים.
-
צריכת ירקות ופירות עשירים באנטיאוקסידנטים
על פי מחקרים מהשנים האחרונות, תזונה עשירה באנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) יכולה להקטין את הפגיעה במערכת החיסונית ולשפר את איכות החיים של חולי פסוריאזיס. מזונות עשירים באנטיאוקסידנטים כוללים: פירות יער, דובדבנים, ענבים, יין אדום, רימון, גזר, בטטה, קפה, תה ושמן זית.
-
שימוש בצמחי מרפא, תבלינים יחודיים ותוספים מתאימים
חלק מצמחי המרפא והתבלינים בעלי תכונות אנטי דלקתיות וביניהם – שום, כורכום, ג‘ינג‘ר, קינמון, אורגנו ובצל. כורכום כתבלין לא נספג טוב במערכת העיכול ולכן עדיף ליטול כתוסף תזונה בכמוסה המכילה גם פיפרין (פלפל שחור) שמשפר את הספיגה.בנוסף יש לשקול תוספת ויטמין D שיכול לסייע בסובלים מהתסמונת המטבולית.
-
דיאטה לירידה במשקל בחולי פסוריאזיס הסובלים מהשמנת יתר ועודף משקל
על פי מחקרים נצפה שיפור משמעותי במצב בחולים הסובלים מעודף משקל שהשילה כ-10% ממשקל גופם. מומלץ לצרוך תזונה המבוססת על דפוס הדיאטה הים תיכונית העשירה בשומנים בלתי רווים כמו שמן זית וקנולה, אבוקדו, זיתים וטחינה, פחמימות מורכבות מדגנים מלאים וקטניות, דגים ושפע של ירקות. דיאטה כזו עשירה באנטיאוקסידנטים ובנוגדי דלקת. כמו כן מומלץ למעט בצריכת מזונות התורמים להתפתחות דלקת כמו בשר, מוצרי חלב עתירי שומן, שמנים עשירים באומגה 6 (כמו שמן תירס וחמניות), מזון מעובד, סוכר, משקאות ממותקים, מזונות המכילים פרוקטוזה וסירופ תירס ומזונות בעלי מדד גליקמי גבוה (כמו מוצרי קמח לבן, אורז לבן ותפוחי אדמה). יש הרבה מקום לניסוי וטעיה ויש לעקוב אחר התסמינים ושיפור בהם.
אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לרדת במשקל ולשפר את בריאותכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.