מחלת ההשמנה והטיפול בה

הגישה להשמנה ולטיפול בה השתנתה לאחרונה.מחלת ההשמנה

כיום אנשי הבריאות הגיעו למסקנה שיש להתייחס להשמנה כמחלה כרונית.

מה זה אומר?

בתור מחלה כרונית ההשמנה דורשת לטיפול ממשוך, כולל טיפול תרופתי או כירורגי, כמו טיפול ביתר לחץ דם או בסוכרת, ולא דיאטה חד פעמית.

דיאטה בחולים בשמנה לא תעזור, גם אם תהיה ירידה במשקל, בסופו של דבר המשקל יחזור עם תוספת.

ריכזתי את הנושא בכמה נקודות:

  1. כמו שאמרתי, אצל חלק מהסובלים מהשמנת יתר, מדובר במחלה, שהיא מחלה כרונית, לכל החיים. ידוע לי שהחברה לחקר ההשמנה בישראל פנתה למשרד הבריאות בבקשה להכיר בהשמנה כמחלה. הטיפול צריך להיות ממושך, כרוני, כמו בסוכרת או ביתר לחץ דם.  לא מספיק לעשות דיאטה של כמה חודשים, לרדת במשקל, ולחזור לאכול כמו לפני הדיאטה,  בטוח שמשמינים שוב, ואף יותר. כדי להישאר במשקל החדש צריך לשנות את ההרגלים.

  2. הטיפול צריך להיות משולב – התנהגותי (תזונה, הרגלי אכילה, ספורט) ותרופתי, בדומה למחלות כרוניות אחרות.

  3. השמירה על המשקל החדש לאחר ירידה היא החלק המשמעותי ביותר והקשה ביותר בטיפול בהשמנה. הרי רבים יודעים לרדת במשקל, אך לא יודעים לשמור. אפילו אחרי ניתוחים בריאטריים (טבעת, שרוול, מעקף) חלק מהמנותחים עולים במשקל.

  4. לעיתים אין מנוס מטיפול תרופתי בנוסף לטיפול התזונתי, לא במקומו. המזל שלנו שאנחנו חיים בתקופה של תרופות חדשות, שבהתחלה פותחו לטיפול בסוכרת, ובהמשך הפכו לתרופות העוזרות בירידה במשקל. למשל SAXENDA ו-OZENPIC שעוזרות בירידה במשקל, במקביל לשינויים ההתנהגותיים, ואף בשמירה על המשקל החדש לאורך זמן.

  5. חשוב להבין שעם או בלי תרופות, צריך לשנות את הרגלי האכילה, צריך להוריד בדרך כלל את כמות האוכל, סוגי האוכל וחלוקת האוכל. התרופות עוזרות אבל מי שלוקח אותן חייב להבין שבלי שינוי ההרגלים זה לא יעזור לאורך זמן.

  6. בלי להבין ולקבל שחייבים לעשות שינוי – בחשיבה, בהתנהגות, בהתייחסות לאוכל, בהרגלי הקנייה וההכנה של האוכל, וכל זה לתמיד, ללא הגבלת זמן – לא יהיה שינוי, ובדרך כלל אפילו אלה שיורדים במשקל אבל לא עושים את השינוי – משמינים שוב, עם ריבית.

חשוב מאוד להבהיר את הנקודות האלו למטופלים, וגם למטפלים. לא נדירים המקרים שרופא המטפל, כשאדם שמן פונה אליו, אמר – תסגור את הפה ותעשה ספורט.  מעליב ולא מועיל.

גם האדם עצמו שפונה לטיפול חשוב שיבין שבלי שינוי הרגלים לא תהיה ירידה לאורך זמן, הרי גם האנשים שעברו ניתוחים וירדו במשקל עשרות קילו עולים בחזרה, זאת משום שלא למדו שהם סובלים ממחלה כרונית.

רבים יורדים 5-10 קילו ראשונים ואומרים – זהו, אני לא אשמין יותר, אני יודע מה לאכול. לצערי זה לא תמיד עובד, ה”ידע” הזה מתמסמס עם הזמן ועולים בחזרה.

לא כל אלה שסובלים מהשמנה הם חולים במחלת ההשמנה.  חלקם פשוט לא אוכלים נכון, לא שומרים על עצמם, מתייחסים לאוכל כאל הדבר החשוב ביותר בחיים.  הם זקוקים לשינוי התנהגות ואולי בתרופות לעזרה.

הרב הפעמים אני שומעת ביטויים כמו “אני רוצה לרדת במשקל, אני חולם לרדת במשקל וכאלה. תמשיכו לרצות ולחלות. הביטוי זה באמת עוזר – אני החלטתי לרדת במשקל ואעשה הכל כדי להצליח.

לאלה שבאמת סובלים מהשמנה כמחלה יש שינויים מטבוליים, הורמונליים, ורגשיים, ההגעה לתחושת השובע אצלם איטית יותר, הם שורפים פחות קלוריות מאשר אנשים שאין להם את מחלת ההשמנה.

המטרה של המדע והרפואה למצוא את המאפיינים הללו, חלקם כבר ידועים (לדוגמה, עמידות לאינסולין, פעילות לא תקינה של לפטין, רמה גבוה של כורטיזול) אבל יש עוד דרך ארוכה לגלות מדדים נוספים ולמצוא דרכים לטפל בהם.

אני בטוחה שיחד עם פיתוח התרופות, נראה גם התפתחות בשיטות של בדיקות הורמונליות ומטבוליות שיעזרו לטפל במחלת ההשמנה שהפכה למגיפה עולמית.

 

אם גם אתם רוצים לשפר את בריאותכם, לרדת במשקל התקשרו לטלפון 0524266934 או צרו איתנו קשר עכשיו בטופס באתר.