השמנה בהיריון מהווה גורם סיכון משמעותי הן לאם והן לעובר ולילוד ואף יכולה להוות סיכון לילד במהלך חייו. הנתונים בנושא מדאיגים: שיעורי ההשמנה (BMI מעל 30) בקרב נשים הרות מגיע ל30% בארה”ב וכ-40% באירופה.
סיכוני ההשמנה בנשים הרות כוללות: סכרת היריון (עפ”י רוב הופעת לסכרת בגילאים המבוגרים יותר), יתר לחץ דם, רעלת היריון, עליה בסיכון לניתוח קיסרי ולזיהומים, עליה בסיכון ללידה מוקדמת, עליה בסיכון למשקל גבוה של הילוד ולפגיעה בילוד במהלכה של הלידה. בנוסף, עולה הסיכון של האם להשאר במשקל עודף גם אחרי הלידה דבר שמהווה גורם סיכון בפני עצמו.
קשה לרדת במשקל? עפ”י הנתונים השמנה מסיבית בהיריון מובילה להגדלת מספר תאי השומן וכתוצאה מכך מקשה משמעותית על ירידה במשקל במהלך השנים.
סיכוני ההשמנה בנשים הרות עבור התינוק בהמשך חייו: במהלך שהשהייה ברחם מתקיים תהליך של “תכנון” בריאות התינוק בשנים הבאות. העובר חשוף להשפעות שונות מהסביבה בתוך הרחם כולל השפעות הורמונליות (למשל אינסולין). רמות של אינסולין עולות בד”כ במהלך ההיריון ובפרט בנשים בעודף משקל וכתוצאה מכך גדל הסיכון העתידי של התינוק לסבול מהשמנה ומסכרת סוג 2. סיכון להשמנה ולסכרת בילדיהן של נשים שסבלו מהשמנה במהלך ההיריון גבוה יותר משל ילדיהן של נשים שהיו במשקל תקין.
בכיוון השני – להשמנה יש גם השפעה על הסיכוי להכנס להיריון ולנשים הסובלות מהשמנה יהיה הרבה פעמים קושי להכנס להיריון. ירידה במשקל עם תזונה נכונה מסייעת להן להרות גם ספונטנית וגם מעלה סיכויי הצלחה בטיפולי פוריות.
ניתן להבין מכאן שישנה חשיבות רבה להסברה תזונתית מתאימה לנשים המתכננות להרות ולנשים שכבר בהיריון למניעת השמנה וכך לסייע לאם העתידית לשמור על בריאותה ועל בריאותה ילדה. אנחנו מבינים היום שהאמירה “אוכלת בשביל 2” לא תקפה ומעודדים עלייה מתונה בלבד ובמיוחד בנשים הסובלות מעודף משקל ומשמנה. מניעה של עלייה מופרזת במשקל במהלך ההיריון חשובה לבריאות האם והעובר לא פחות מכך שחשוב שהיא תיטול חומצה פולית למניעת פגמים במערכת העצבים של העובר. למי שמתכננת היריון כדאי לחשוב גם על לתכנן אותו בהיבט המשקלי וקודם כל לרדת במשקל.
אם גם אתם רוצים לדעת איך לרדת במשקל ולשפר את בריאותכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר דרך האתר.