מה גורם לאנשים מסוימים להיות שמנים ולאחרים לא?
האם הכל בגנים? האם זו התזונה?
התשובה היא – גם וגם
גנטיקה והשמנה
אנשים רבים הסובלים מעודף משקל סבורים שיש אנשים שיכולים לאכול הכל ולא להשמין בעוד שהם משמינים בקלות מכל דבר. למעשה, היכולת לצבור שומן התפתחה בבני אדם כתכונה הישרדותי חשובה. אבות אבותינו היו מצויים במחסור במזון זמין ונאלצו להשיג את מזונם על ידי ציד וליקוט. כתוצאה מכך שלא תמיד היה אוכל זמין הם נאלצו לעבור תקופות ממושכות ללא מזון ולכן רק אלו שהיו בעלי יכולת אגירת שומן יעילה – שרדו. מאותה תקופה ועד היום חלפו כבר אלפי שנים אבל הנטייה הגנטית לאגירת שומן נותרה. עם זאת, אין ספק שקיים שוני גנטי בין אנשים שונים במידת היעילות של יצירת השומן בגופם והשימוש בו.
סביבה והשמנה – הסביבה האוביסוגנית
על אותה גנטיקה “בעייתית” התלבשה סביבה בעייתית לא פחות. כיום האדם חשוף לשפע של מזון, עשיר בקלוריות, שומן וסוכר, גודל המנות המוגשות עלה פי 2-3 ואיתו צריכת הקלוריות כמובן. בנוסף לכך חלה ירידה משמעותית בפעילות הגופנית היומיומית הודות להתפתחות הטכנולוגית. השילוב של צריכת עודף קלוריות בתזונה וירידה בפעילות הגופנית מובילה כמובן להשמנה. כדי לרדת במשקל חשוב להפחית במזונות דחוסים קלורית כמו חטיפים, עוגות, עוגיות, מאפים עשירים בשומן וכדומה.
מה עושים? סוגרים את הפה? נמנעים מפחמימות?
לא ולא. דיאטות כאסח ודיאטות בהן מקצצים בצורה חמורה את צריכת המזון יכולות רק לפגוע ולגרום בסופו של דבר לעליה במשקל עם ריבית. חשוב שהדיאטה תהיה מאוזנת ותכיל מספיק קלוריות כדי לאפשר ירידה במשקל ושמירה על חילוף החומרים וכמובן גם על איכות החיים.
מבחינת הפחמימות – חשוב לשים לב לסוג. רצוי להפחית פחמימות פשוטות וסוכרים אבל לא פחמימות מורכבות. למעשה, במחקר שנערך בבית החולים איכילוב בהשתתפותי נבדקה ההשפעה של ארוחות עשירות בחלבונים לעומת ארוחות עשירות בפחמימות מורכבות על מוליך עצמי חשוב בשם סרוטונין. סרוטונין הוא חומר שמצוי במח שכשהוא נמוך הוא גורם לתחושת עייפות, דכדוך והוא מגביר את החשק למתוק. מכאן שלסרוטונין יש השפעה חשובה על הצלחת הדיאטה ועל איכות החיים. המחקר מצא שארוחות עתירות פחמימות מורכבות גורמות לעליית רמות סרוטונין במח לעומת ארוחות עתירות חלבון שגורמות לירידה שלו. מכאן ניתן להבין שהריצה לעבר דיאטות חלבונים המבוססות על גבינות וירקות לדוגמא אינן חיוביות. לפי ממצאי המחקר פיתחתי את דיאטת הלחם – מתוך ההבנה שמתוקים גורמים לעלייה מהירה ולאחר מכן לנפילה ברמות סרוטונין ולהגברת החשק למתוק ואילו לפחמימות מורכבות מאזנות את רמות הסרוטונין וכך מגבירות את השליטה בחשק למתוק.
מאת דר’ אולגה רז, PhD, תזונאית קלינית, מנחת קבוצות הרזיה, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב
אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לרדת במשקל ולשפר את בריאותכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.