התופעה של עלייה במשקל בעקבות נטילת תרופות לטיפול בדיכאון ידועה לרוב המטופלים שלי. התרופה הנפוצה ביותר – ציפרלקס, מקבוצת SSRI. לפי מחקרים, כ-40% מנוטלי ציפרלקס עולים במשקל בכ-7% ויותר ממשקלם ההתחלתי, מה שיכול לנוע מקילוגרמים בודדים ל-10 קילוגרמים ויותר.
לא רק ציפרלקס, אלא גם חלק מהתרופות נוגדות דיכאון אחרות עלולות לגרום לעלייה במשקל.
ציפרלקס משפיע על פעילות הסרוטונין במוח ועוזר להקטין את תסמיני הדיכאון. יש לו גם השפעה על המטבוליזם – הוא עלול להגביר את התיאבון ולהאט את קצב חילוף החומרים, מה שללא ספק עלול לגרום לעלייה במשקל. זאת בנוסף להתנהגות השכיחה אצל אנשים בדיכאון: פחות פעילים, לעיתים קרובות אוכלים מכל הבא ליד, ובדרך כלל דברים מתוקים ומשמינים. חלקם גם משתמשים באוכל כאמצעי הרגעה או כפיצוי על מצבם.
הבשורה הטובה היא שדיאטה מותאמת אישית עוזרת לרדת במשקל ולהישאר במשקל תקין לאורך זמן. דיאטת הלחם, בהיותה דומה לתזונה ים-תיכונית אשר המיוחד בה שהבסיס שלה הוא פחמימות מורכבות, גם משפרת את פעילות התרופה וגם מסייעת בירידה במשקל. זאת משום שפחמימות מורכבות מעלות את רמת הסרוטונין, מה שנותן הרגשה טובה ומשפר את מצב הרוח, ואם אוכלים את הסוגים הנכונים, בכמות הנכונה ובתזמון הנכון, גם יורדים במשקל. דיאטת הלחם כוללת לא רק לחם מלא, אלא גם אורז בסמטי, סוגי גריסים וקטניות, ירקות, מוצרי חלב, עופות, דגים וסוגי בשר, ביצים וכו’, כך שהיא גם מגוונת וטעימה וגם מספקת את כל מה שבן אדם צריך לקבל מהאוכל. מה שחשוב במיוחד בדיאטה זו הוא חלוקה נכונה של האוכל במשך שעות הערות.
את העקרונות הבסיסיים של הדיאטה הזו אני מתאימה אישית לכל מטופל/ת, תוך התחשבות בבדיקות הדם, אורח החיים, שעות העבודה והטעם האישי, כך שהיא גם יעילה לירידה במשקל וגם לטיפול במצבים בריאותיים שונים, וגם קלה לביצוע ולשמירה ללא הגבלת זמן. כל אלה יחד עושים את העבודה, והמטופלות/ים יורדות/ים במשקל ומרגישות/ים טוב.
ככל שיותר מוקדם תתחילו עם הדיאטה כך הנזק למשקל יהיה פחות משמעותי, אם בכלל. באופן עקרוני, כדאי להתחיל עם דיאטה מותאמת אישית כבר בתחילת נטילת נוגדי דיכאון בכלל וציפרלקס בפרט. בשום אופן אין לעשות דיאטות מפוקפקות, לא מאוזנות או נטולות פחמימות. זה רק יחריף את מצב הדיכאון.
כשמתחילים להשתמש בנוגדי דיכאון, חשוב יחד עם הדיאטה לעשות פעילות פיזית, אפילו קלה. חשוב לעקוב אחרי המשקל כדי לעצור את העלייה בתחילתה, הרי ככל שעולים יותר במשקל כך קשה יותר להוריד אותו אחר כך. חשוב גם לעשות בדיקות דם באופן סדיר, היום חש גם מחקרים שמראים השפעה חיובית של פרוביוטיקה, ואני בהחלט נותנת למטופלים סוגי הפרוביוטיקה המתאימים ביותר.
אז יש פתרון לבעיה, צריך רק להחליט לנצל אותו.