ברור לכולנו שהתנהגות אכילה ,הכוללת מה נאכל, מתי וכמה, מצויה תחת בקרת המח. לכן ברור שהפתרונות לטיפול בבעיות של עודף משקל והשמנה מצויים, בין השאר, במח. ואכן המח מייצר ומפריש חומרים שונים המשפיעים על תחושות רעב ושובע והעדפות מזון. כאשר אדם לא אוכל הרבה שעות מופרשים מהמח חומרים המעוררים רעב וכשאוכלים מופרשים חומרים המעוררים שובע ומובילים לסיום אכילה. זה מה שקורה באופן תקין במשך כל שעות העירות. חקר החומרים הללו החל רק לפני מספר שנים כך שהידע עליהם מוגבל, כולל על אחד החומרים שנחקר יותר – סרוטונין.
על מה משפיע הסרוטונין?
אפשר לכנות את הסרוטונין כ“שיקוי” הרוגע והשובע. הוא מעודד הפרשת חומרי שובע נוספים, הוא מווסת את לחץ הדם, משפיע על שינה, מצב רוח, תגובה לכאב ועוד. הרמה שלו בדם נעה בטווח רחב באוכלוסיה הבריאה וכאשר דנים בירידה או עליה ברמת הסרוטונין מתכוונים בעצם לערכים נמוכים או גבוהים יותר בטווח הנורמה ולא למחלה או ליקוי בריאותי.
מה משפיע על הרמות של סרוטונין?
גורמים רבים יכולים להשפיע על רמות הסרוטונין כגון מיעוט שעות אור שמש בחורף, הורמוני מין (המשפיעים על מחזור חודשי וגיל המעבר בנשים), הרכב התזונה ועוד. כמו כן גם מין משפיע – בקרב נשים רמות הסרוטונין נמוכות יותר בהשוואה לגברים וכן המשקל משפיע – בקרב בעלי עודף משקל רמת הסרוטונין הממוצעת נמוכה יותר בהשוואה לרזים.
למה גורמות רמות סרוטונין נמוכות?
רמות סרוטונין נמוכות עלולים לגרום למצב רוח ירוד, דיכאון, ירידה בסף הכאב, כאבי ראש, ירידה בזיכרון ובכושר הריכוז, שינויי לחץ דם, שינה לא רגועה, ישנוניות בשעות היום וכן רעב לפחמימות ובמיוחד למתוק. דרישה עזה למתוק יכולה להוות רמז לדרישה פיזיולוגית של המח , המשדר צורך להעלות את רמת הסרוטונין. דוגמה טובה לכל התסמינים הנובעים מירידה ברמת הסרוטונין התסמונת הקדם וסתית אצל חלק מהנשים. בימים שלפני הוסת חשות נשים רבות עייפות, חוסר עירנות, דיכאון או דכדוך, שינה לא רגועה בלילה, עצבנות, חוסר ריכוז ודרישה עזה למתוק. ואכן בימים המקדימים לוסת רמת הסרוטנין יורדת כתוצאה מהשינויים ההורמונלים.
כיצד ניתן להשפיע על רמות הסרוטונין על ידי התזונה והאם ניתן להפחית כך חשק למתוק? כל זאת בחלק ב‘ של ההרצאה
אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לרדת במשקל ולשפר את בריאותכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147