תמצית המלצות איגוד רופאי הילדים בנוגע לצריכת חלב – כל מה שחשוב לדעת

לאחרונה קיבלתי את נייר העמדה של האיגוד הישראלי לרפואת ילדים לגבי המלצות לצריכת חלב על ידי תינוקות, ילדים ומתבגרים – מידע שחשוב לי לחלוק עמכם. אני מקצרת את המסמך למעבירה את הדברים החשובים. מי שמעוניין לקרוא את המסמך המלא יכול למצוא באינטרנט:

תינוקות

  • שיטת ההזנה המומלצת ביותר לתינוקות הינה הנקה
  • במידה והנקה אינה מתאפשרת יש להשתמש בסוגי תמ”ל על בסיס חלב פרה שימוש בתמ”ל על בסיס סויה מומלץ רק למי שלא יכול מבחינה בריאותית להשתמש בתמ”ל על בסיס חלב פרה
  • מומלץ לחשוף את הילדים לאחר גיל 6 חודשים למוצרי חלב פרה הלא מומתקים (לבן, גבינה לבנה, יוגורט). ניתן להוסיף חלב פרה ומוצריו למזונות מורכבים (פשטידות, לביבות, מרקים וכו’) אך לא חלב ניגר. מגיל שנה ניתן להוסיף חלב ניגר לתפריט יחד עם הבטחת הספקת מזון העשיר בברזל
  • שימו לב – משקאות סויה, אורז, שקדים וכדומה אינם עונים על דרישות תזונתיות של הילדים ואינם מומלצות כתחליף חלב או תמ”ל

ילדים ומתבגרים

  • חלב פרה ומוצריו מהווים מקור עיקרי לסידן אצל ילדים ומתבגרים
  • אין קשר בין שיעול, נזלת וליחה בדרכי הנשימה לצריכת חלב
  • אלרגיה לחלב ואי סבילות ללקטוז הנן תופעות ששונות זו מזו: אלרגיה לחלב הנה תופעה נדירה יותר ומהווה תגובה אלרגית לחלבון חלב. אי סבילות ללקטוז נובעת מירידה ביכולת לפרק סוכר של חלב לקטוזה.
  • טיפול תזונתי: במקרה של אלרגיה לחלב יש להימנע מצריכת חלב ומוצריו לחלוטין. במקרה של אי סבילות ללקטוז יש לנסות להשתמש במוצרי חלב המכילים מעט לקטוזה או/ו להשתמש באנזים לקטאז
  • מאת דר’ אולגה רז, PhD, תזונאית קלינית, מנחת קבוצות הרזיה, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב