סוגי האכלנים – לפי סוג המזון

לפי סוג המזון, הביטוי של המטופלים הרבה פעמים בו – אני “מכורה” ל-.

“אנשי הפחמימות”: מבחינתם תנו להם לחם, פסטות ואורז והם מסודרים! לא צריך בשר ולא צריך שום דבר אחר. רוב האוכלוסיה – נשים יותר מגברים – שייכת לסוג זה של אכלנים. לצערי הרב, רבים חושבים שפחמימות משמינות ומוותרים עליהן ביום יום שלהם. כשהם מחליטים לרדת במשקל הם מפסיק לאכול פחמימות, וזאת טעות גדולה. אסור להתייחס לפחמימות כקבוצה הומוגנית משום שהיא מורכבת מ-4 סוגים עיקריים:

  1. סוכרים – סוכר לבן וחום, אגבה, סילאן מכל סוג, סירופ מייפל, וכל המוצרים המכילים אותו, פירות, ריבות, דבש וכדומה) שאכן מזיקים ומשמינים.
  2. פחמימות מורכבות בעלי מדד גליקמי גבוה, שנוקו מסיבים, כמו קמח לבן והמוצרים העשויים ממנו – לחם לבן, אטריות וכדומה, אורז עם גרגרים עגולים (כמו אורז פרסי), אטריות אורז וכדומה. הם פועלים בגוף בדומה לסוכרים.
  3. פחמימות מורכבות בעלי מדד גליקמי נמוך (לחם ומוצריו מקמח מלא, סוגי גריסים, דגנים וקטניות, בטטה, אורז בסמטי או מלא, פסטה מקמח דורום או מלאה). הם מהוות בסיס של דיאטה בריאה ולא משמינה.
  4. פחמימות המורכבים מעמילן עמיד, כמו אורז בסמטי מוצרים מקמח דורום, כוסמת, קטניות וכדומה.
  5. סיבים תזונתיים המלווים פחמימות מורכבות ומאטים קצב הספיגה וכך מועילים לדיאטה ולבריאות

הסעיפים 3, 4 ו-5 מומלצים לאכילה, הם בריאים, משביעים וממלאים את הצורך לפחמימות והעיקר מורידים את הצורך במתוק.

לא לפחד מפחמימות ה”טובות”!

הם מעלות את רמת הסרוטונין במוח, ומקנות תחושת שובע ורוגע. לצערי מרבית הדיאטות אוסרות אכילת פחמימות מה שמוביל לסבל, קושי, ירידה במצב הרוח ובירה. דיאטת הלחם שפיתחתי מבוססת על פחמימות ה”טובות” ותורמת לבריאות ולירידה במשקל ללא סבל.

“מכורים לממתקים”: עזבו את האוכל, רק מתוקים, מכל סוג שהוא – ממאפים כמו עוגות, עוגיות ורוגעלך ועד שוקולדים וופלים – העיקר שיהיה מתוק! מה עושים? כמהה כזאת לממתקים יכולה להעיד על חיים בסטרס מאוד גבוה, על חוסר סדר באוכל וחלוקת הארוחות לא נכונה, על רמה נמוכה של סרוטונין, ועף על נטייה לסוכרת (במיוחד אם יש במשפחה).

 

עצתי לשתי הקבוצות הללו:

לאכול פחמימות מורכבות “טובות”,  מסעיפים 3 ו-4, לחלק אותם לארוחות קטנות כל 3-4 שעות. אכילה כזו מפחיתה את החשק למתוק ומאפשרת לשלוט בו.

לשחרר את הבית ממזונות מתוקים שלא תוכלו לעמוד בפניהם. אל תשמשו בתירוצים של אורחים וילדים, הרי ברור שרוב הממתקים אתם אוכלים. אם רוצים לאכול מתוק – לעשות את זה מחוץ לבית –בבית קפה או אפילו בפיצוציה הקרובה.

“מכורים לגלידות”: תת קטגוריה של “אוהבי הממתקים” שמתוך כל עולם הממתקים יבחרו בעיקר גלידות. אנשים אלה מסוגלים לחסל לבד אריזה משפחתית של גלידה מבלי להסס. דעו – למרות שגלידה, אולי, ממתק איכותי יותר, היא עדיין עשירה בקלוריות, סוכר ושומן. תשלבו מדי פעם מנת ארטיק אחת ליום-יומיים או להחליט שאוכלים כמה שרוצים פעם בשבוע וביתר הזמן לא לאכול

עצתי

לא לקנות אריזות משפחתיות הביתה, עדיף ארטיקים בכמות מוגבלת. רצוי לאכול כל הקשור לגלידות/ארטיקים מחוץ לבית.

גלידה אינה משביה ולא מהווה תחליף לאוכל.

 

“חובבי מאפים שמנים”: מבחינתם בורקס, ג’חנון, מלוואח, פיצות ושאר מאפים שמנים הם כל מה שצריך. במקרה כזה יש להחליט באופן מודע לא לרכוש את המזונות הללו ולאכול במקום מאפים פחמימתיים אחרים שאינם עתירי שומן כמו לחם, לחמניה, פשטידה וכדומה. משולש פיצה יכול להוות תחליף לארוחה מדי פעם, אבל לא חצי פיצה משפחתית.

עצתי

לא להזמין פיצה משפחתית הביתה. בנוגע לבורקס וג’חנון – זה אוכל מזיק בריאותי, מכיל בדרך כלל שומני טראנס, חבל על כלי הדם שלכם ושל ילדיכם. לא לקנות הביתה, מקסימום לאכול לעתים רחוקות מחוץ לבית.

“שותי המרקים”: אלה בעיקר נשים שאוהבות מרקים מכל סוג וצורה ואין אצלן ארוחה שלא מלווה במרק. ראשית מרק זה לא שתייה, זה אוכל, וכך צריך להתייחס אליו, במיוחד מרקים עשירים בגריסים, קטניות וכדומה, שהם ארוחה שלמה ולא מנת פתיחה. מרקי ירקות ניתן לאכול ללא הגבלה, גם עם הארוחות וגם בין לבין. כמובן כדאי להימנע מהוספת שמנת, גבינה צהובה, שקדי מרק.

עצתי

לאכול חופשי מרק ירקות, למרקים העשירים להתייחס כארוחה מלאה.

 

“המנשנשים”: לא משנה מה הם אוכלים בין אם זה חטיפים, ממתקים, בורקסים או קרקרים – העיקר שזה יהיה בריצה, בין לבין, פה טועמים ושם נוגסים ולא יושבים לאכול ארוחות מסודרות בנחת. באכילה כזאת אין בקרה על כמות וסוג האוכל שמכניסים לפה, וכתוצאה מכך משמינים בלי להבין למה. חשוב להבין שכל “נשנוש” הוא אוכל לכל דבר ועניין, ולעתים קרובות הוא גם אוכל משמין.

עצתי

לתכנן סדר ארוחות בדיוק כמו שמסדרים ומתכננים דברים אחרים בחיים כמו כסף ועבודה. לא להחזיק “נשנושים” בהישג יד, לא לקנות ולא לשמור במגירות ובאוטו. לאכול כל 3-4 שעות, זה יכול להקטין את אכילת ה”נשנושים”

 

“אוהבי פירות, חטיפי “בריאות” וגרנולות”: חושבים שזה אוכל בריא ואוכלים בלי חשבון, בלי להבין עד כמה זה משמין. 

עצתי

להבין שזה אוכל לכל דבר ועניין, המכיל הרבה סוכר והרבה קלוריות, ולא משביע

 

יש סוגים נוספים, פחות שכיחים. אם זיהיתם אחד מסוגי אכלנים האלה – זה כבר הישג. מנקודה זו אפשר להתחיל את השינוי. בכל מקרה, לא משנה איזה סוג אכלנים אתם, אם האכילה הזו מהווה עבורכם בעיה – יש לה פתרון והכל בידיים שלכם. מקווה שנתתי לכם קצת מזון למחשבה.

 

יש לכם שאלות? רוצים לשפר את בריאותכם ובריאות ילדכם?
הינכם מוזמנים לפנות לדר’ אולגה רז ולהירשם לקבוצות או לייעוצים אישיים. שנו את החייכם: 054-6603800 או 03-6094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.