בשבועיים האחרונים יצא שר הבריאות נגד הג’אנק פוד בכלל ומקדונלדס בפרט. בואו נראה מה הוא הג’אנק פוד הזה. לפי התרגום המילולי של המילה “ג’אנק” מדובר באוכל זבל. במילים אחרות זה סוג המזון שלא מספק לגוף ערך תזונתי כלשהו אלא רק קלוריות ריקות, כלומר וופלים, סוכריות, עוגיות, שתייה מתוקה וחטיפים שונים – מתוקים ומלוחים. אני מכלילה בתוך ההגדרה “ג’אנק פוד” גם אותם המזונות שעלולים לגרום נזק בריאותי, לדוגמה בשר כבש ושווארמה של כבש, נקניקיות ונקניקיות המכילים מעל 15%-20% אחוזי שומן, עוגות למיניהן, פלאפל קנוי שלמרות שעשוי מחומוס שבפני עצמו מהווה מזון מומלץ, אך טוגן לעתים קרובות באותו שמן במשך ימים ארוכים, מה שמקנה לכדורי הפלאפל תכונות מזיקות לבריאות. ומה לגבי המבורגר? אם יודעים את אחוזי השומן של הבשר ממנו הוא עשוי, ושיש פיקוח על הבשר ואם יש אפשרות להזמינו בלחמנייה מקמח מלאה, אז למה הוא ג’אנק פוד? אין לי ספק לאנשים רבים קונים הביתה בשר שמן הרבה יותר, בטח מי שמזמין במסעדה סטייק אנטריקוט או צלעות מגיע לאחוזי השומן גבוהים מאוד- עד 30% שומן.
מה שמשרד הבריאות מחויב לעשות כדי להוריד את כמות הג’אנק פוד האמיתי הוא:
1. להגביר פיקוח על מי שמוכר מזון, לא משנה מה שמה של המסעדה/הסטייקיה/ הפלפלייה וכו’
2. להתחיל לסמן את מזונות ה”זבל” בסימנים בולטים ואף במשפטים של הסבר, כמו בסיגריות – מזון זה עלול לגרום להשמנה/בעיות בריאות וכדומה
3. והכי חשוב – לחנך את הציבור לתזונה בריאה, להבנה של מה עושים לבריאות שלנו מזונות שונים, איך לבחור, למה לשים לב וכו’. חינוך זה חייב להתחיל כבר בגן ובבתי הספר, כולל את הגננות והמורים וכמובן את הילדים; חשוב להחזיר את מקצוע “תזונה” לבתי הספר ולתת לדיאטנים קליניים שמבינים את העניין ללמד את הנושא
זה דורש הרבה עבודה, הרבה השקעה וזמן רב, אבל בסופו של דבר זאת הדרך לעשות את אוכלוסיית מדינה ישראל יותר בריאה ופחות שמנה
ואם גם אתם רוצים ללמוד להכין אוכל בריא, טעים ולא משמין עבורכם ועבור בני משפחותיכם, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או תצרו איתנו קשר דרך האתר.