אם אובחנת עם סוכרת או טרום סוכרת שינויים בתזונה ובאורח החיים יסייעו לך לאזן המחלה הקיימת או לדחות ואף למנוע אותה במידה והיא עדיין במצב הטרום סוכרתי. בעבר האבחון של סוכרת לסוגיה היה מאוד פשוטה ונחלק לשני סוגים:
1. סוכרת סוג 1 – מחלה אוטואימונית שתוקפת ילדים וצעירים
2. סוכרת סוג 2 – מחלה שתוקפת מבוגרים והנטייה אליה עוברת בתורשה
למעשה, כיום ברור שהמצב מסובך יותר וישנם סוגים נוספים של סוכרת:
1. סוכרת סוג 2 שמופיעה בילדים
2. שני סוגי סוכרת, שהתגלו רק במאה ה-21, שיש בהם סימנים של סוכרת סוג 1 ו-2 ש”מעורבבים” בצורות שונות (MODY ו-LADA)
3. סוכרת היריון (שכיחה הרבה יותר משחשבו פעם)
4. טרום סוכרת – מצב בו הסוכר בצום עדיין תקין אך התהליך הסוכרתי כבר פעיל ופוגע
סוכרת היא מחלה כרונית, ובדומה לרוב המחלות הכרוניות היא מתחילה זמן רב לפני התפרצותה. למשל, מחלת לב וכלי דם מתחילה להתהוות כבר בשנות העשרה, ומביאה להתקף לב או לאירוע מוחי רק בגיל מבוגר יותר. בצורה דומה מתפתחת גם הסוכרת. 90%-95% המקרים הם סוכרת מסוג 2 וטרום סוכרת, ובהן נתמקד הפעם.
אבחנה מוקדמת של סוכרת/טרום סוכרת וטיפול נכון בה הם הגורמים המכריעים למניעת התפתחות המחלה או לדחייתה לגילאים מבוגרים יותר.
לזיהוי המחלה חשוב לדעת שסוכרת היא אחות תאומה של השמנה. אי לכך טיפול בהשמנה וירידה במשקל יקטינו משמעותית את התפתחות הסוכרת וישפרו את מצב הבריאותי במידה והמחלה כבר קיימת.
טיפלתי בשנות עבודתי באלפי אנשים כבדי משקל ברמות שונות שלכאורה היו בריאים, ורמות הסוכר בצום היו ללא דופי, אך בשל ההשמנה והסימנים הקליניים, שלחתי אותם לבדיקות מעמיקות יותר, וכך התאפשרה האבחנה של טרום סוכרת והיא זאת שסוללת דרך מהירה לסוכרת סוג 2.
תזונה מותאמת אישית מסיעת בהורדת רמות הסוכר ו-HbA1c (בדיקת המוגלובין מסוכרר). במקרים של סוכרת גלויה, תזונה מותאמת אישית, מקטינה את מינון התרופות והאינסולין ומאפשרת לאכול אוכל טעים, בריא, עשיר בפחמימות מורכבות בעלות מדד גליקמי נמוך ולא מחייבת להכין אוכל מיוחד, כך שאפשר לאכול עם המשפחה, במסעדות ובאירועים, רק בהבנה ובתכנון נכון.
אחת המטרות החשובות בתזונה לסוכרת – למנוע את העלייה ברמת האינסולין אחרי הארוחה עד כמה שאפשר. איך עושים את זה – בכתבה הבאה אסביר את ההכללים המשרתים את המטרה ועוזרים לשמור על רמות האינסולין והסוכר בדם ברמה יחסית אחידה, בלי שינויים קיצוניים, אשר הם אלה, שמגבירים את נזקי הסוכרת ומקשים על טיפול בה ועל הירידה במשקל.