בשר הוא אחת המזונות החשובים לבריאותנו.
הבשר – על כל סוגיו – עוף, הודו, בקר וגם דגים – מכיל כמויות משמעותיות של ברזל, ויטמין B12 ואבץ, בעלי ספיגה טובה יותר מאשר המזונות הצמחיים.
חשוב לדעת, כי ויטמין B12 נמצא רק בסוגי בשר וחלבון ביצה, ולא באף מקור צמחי כלשהו.
בבואנו לבחור בשר, דבר שצריך להנחותנו, והוא: שהבשר יהיה רזה או לפחות לא שמן.
זאת כיוון, שכמויות השומן בסוגי בשר שונים גדולות אך לא תמיד נראות לעין, משום שהוא מסתתר בתוך רקמת השריר ואנחנו אפילו לא מחפשים אותו שם.
מדוע כדאי לצרוך סוגי בשר רזים?
משום ששומן של בשר – הקרוי בשר רווי – עלול להאיץ תהליך תרשתי, המביא להיצרות עורקים ומחלות לב וכלי דם. זאת ועוד, קיימות עבודות שהצביעו על קשר בין שומן של בשר לבין התפתחות סוגי סרטן, וברור שגם ההשמנה עלולה להתפתח כתוצאה מאכילת שומנים.
נכון, שאם אוכלים בשר שמן פעם בשנה – לא סביר שיגרם נזק, אך השאלה היא מדוע לעשות זאת, אם יש אפשרות לבחירה מעולה שהיא גם טעימה וגם בריאה.
מהם סוגי הבשר שכדאי לבחור למנגל?
• עוף – חזה עוף הוא החלק הפחות שמן (ומאוד טעים), וגם הכרעיים/פרגית יכולים להתאים, אך יש בהם די הרבה שומן.
• הודו – זהו בשר רזה יותר, ועשיר יותר בברזל וב-B12. למרבה הצער, הישראלים לא אוהבים הודו, והם בתחושה שזהו בשר יבש ולא טעים. אולם, השוקיים של הודו טעמים להפליא. אפשר גם לעשות קבבים מחזה עוף והודו טחונים עם כל התבלינים הדרושים.
• בקר – בשר זה נתפס בארץ כשמן. אמנם יש בזה מן האמת, אבל צריך לדעת אילו נתחים לבחור. נתחים קדמיים, כמו צלעות ואנטריקוט, אכן מכילים כ-17% שומן, אך בנתחים אחוריים, כמו פילה (לעשירים…), סינטה ושייטל – אחוז השומן נע סביב 4%, והטעם הוא 400 אחוז… ניתן להכין גם קבבים של בקר מהנתחים הרזים הללו.
• לא מומלץ לצרוך נקניקיות בשום צורה שהיא – זהו בשר שמן, בעל תוספים רבים לא בריאים.
• תוספת מעולה לבשר של מנגל – ירקות חתוכים ועשויים על המנגל – בצל, עגבניות, פלפלים, קישואים, חצילים.
באוכלוסיות רגישות יותר, כמו נשים בהריון, אנשים הסובלים מעודף כולסטרול, חולי לב, סוכרת, ילדים וכדומה – כדאי במיוחד להקפיד על בחירות נכונות.
לכן, ביום העצמאות הזה, כדאי לחשוב על הנתחים הבריאים ולעשות חגיגה בריאותית, בנוסף לחגיגות לרגל קום המדינה.
מאת: ד”ר אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה
אם גם אתם רוצים לדעת וליישם איך לשפר את בריאותכם ולבחור את המזון בצורה נבונה, תפנו לדר’ אולגה רז ותרשמו לקבוצות או לייעוצים אישיים ותשנו לכם את החיים: 0524266934 או 036094147 או צרו איתנו קשר עכשיו.